Ovo je najljepše ljubavno pismo svih vremena

    1 godina pre 401 pregleda Izvor: AntenaM

Čestitka koju je Džoni Keš napisao svojoj supruzi Džun Karter proglašeno je najljepšim ljubavnim pismom svih vremena.

Inače, pismo je napisano 1994, a “čovjek u crnom” supruzi je čestitao 65. rođendan i tako osvojio brojne glasače koji su u anketi britanskog osiguravajućeg društva Beagle Street uoči Valentinova birali najljepše ljubavno pismo.

“Srećan rođendan, princezo. Starimo i navikavamo se jedno na drugo. Isto razmišljamo. Čitamo jedno drugom misli. Znamo što želimo bez ijednog postavljenog pitanja. Ponekad si malo idemo na živce. Ponekad možda i jedno drugo uzimamo zdravo za gotovo. Ali ponekad, kao danas, razmišljam o svemu i postaje mi jasno koliko sam sretan što sam život proveo s najboljom ženom koju sam upoznao. Još uvijek me fasciniraš i inspirišeš. Tvoj me uticaj j čini boljim. Ti si predmet mojih želja i glavni razlog zbog kojeg postojim. Jako te volim.’’

Džon

Među ostalim pismima našla su se i pisma Vinstona Čerčila Džona Kitsa, Ernesta Hemingveja i Betovena.

Pismo Vinstona Čerčila supruzi Klementini napisano 1935

“Moja draga Klemi, u tvom pismu iz Madrasa napisala si riječi koje su me takle, o tome koliko sam obogatio tvoj život. Ne mogu ti opisati koliko me to usrećilo jer kada bi postojali ljubavni računi, zauvijek bih ti dugovao”.

Pismo Džona Kitsa komšinici Feni Braun (1819)

“Ne mogu postojati bez tebe. Zaboravljam na sve drugo i samo te želim ponovno vidjeti. Moj život u tom trenutku staje. Ne vidim dalje. Apsorbovala si me”.

Pismo Ernesta Hemingveja Marlen Ditrih (1951)

“Ne mogu ti reći da svaki put kada te zagrlim osjećam kao da sam kod kuće”.

Napoleon i Žozefina (1796)

“Otkad sam te napustio, neprestano sam potišten. Moja je sreća pored tebe. Neprestano proživljavam sjećanja na tvoje dodire, suze, tvoju brižnost. Plamen šarma neusporedive Žozefina neprestano gori i sjaji u mom srcu”.

Ričard Barton i Elizabet Tejlor (1964)

“Moje slijepe oči neprestano čekaju da te vide. Ti toga, naravno, nisi svjesna, niti toga da si oduvijek zapanjujuće lijepa i toga da si na neobičan način stekla posebnu i opasnu ljupkost”.

Kralj Henrik VIII. i En Boleyn (1527)

“Želim znati tvoje namjere vezano za našu ljubav. Moram dobiti taj odgovor jer više od godinu dana ranjen sam strijelom ljubavi, a još uvijek ne znam hoću li propasti ili pronaći mjesto u tvom srcu”.
Pismo Betovena misterioznoj “besmrtnoj ljubavi”
“I dok ležim u postelji, moje misli hrle k tebi, moja Besmrtna Ljubavi, tu i tamo veselo, pa opet tužno, iščekujući od Sudbine hoće li nas poslušati. Ja mogu samo živjeti s tobom ili ne živjeti uopšte bez tebe”.

Pismo Džeralda Forda Beti Ford nedugo nakon što joj je dijagnostikovan rak dojke (1974)

“Nema napisanih riječi koje bi mogle izraziti moju duboku, duboku ljubav. Znamo koliko si divna i mi, djeca i otac, pokušat ćemo biti snažni poput tebe. Naša vjera u tebe i boga održat će nas. Naša zajednička ljubav je vječna”.

Džimi Hendrix svojoj “djevojčici” (datum nepoznat)

“Sreća je u tebi. Stoga, zbaci lance sa srca i rasti kao slatki cvijet koji jesi. Znam odgovor, samo raširi krila i budi slobodna”.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6813 pregleda