Ovo je najljepši grad na svijetu prema zlatnom presjeku

    1 godina pre 781 pregleda Izvor: cdm.me

Naučnici su zasijedali i sastavili svoju listu najljepših gradova na svijetu, uzimajući u obzir zlatni presjek, klasičnom grčkom mjerenju za određivanje ljepote predmeta ili osobe. A najljepši grad na svijetu je… Čester na sjeverozapadu Ujedinjenog Kraljevstva koji su osnovali Rimljani u prvom vijeku nove ere, prenosi Citymagazine.

Čester vam, osim svog rimskog porijekla, tokom posjete nudi i impresivno putovanje kroz vrijeme. Kao što smo rekli, osnovan je prije 2000 godina kao Deva, logor XX legije, koji je postao jedno od najvažnijih rimskih naselja u Ujedinjenom Kraljevstvu. O tome svjedoče ostaci kao što su zidine ili amfiteatar.

Ali, takođe čuva važne srednjovjekovne tragove, kao što su: drvene kuće, The Rows (srednjovjekovne galerije) ili dvorac iz 11. vijeka, fantastično očuvan. Takođe, vrijedi spomenuti i katedralu u gotičkom stilu i zanimljiv sat Eastgate, jedan od najfotografisanijih satova na svijetu.

Naučnici su izabrali Čester za najljepši grad na svijetu, jer je to grad čiji najveći procenat zgrada (83.7%) odgovara zlatnom presjeku. On se koristi kao barometar ljepote i numerički je označen razmjerom 1:1,618.

Koristeći ovu formulu, zgrada koja je usklađena s njom sadržavala bi oblike i strukture koji su međusobno u ovoj razmjeri. Potvrđeno je da ljudsko biće prepoznaje kao lijepe predmete koji odgovaraju ovom mjerenju. Primjer: glumac s najboljim zlatnim presjekom je ni više ni manje nego Pol Njumen.

Istraživanje je sproveo Online Mortgage Advisor, pregledavajući prednje fotografije više od 2400 zgrada u istorijskim gradovima širom svijeta. Zatim su iscrtali tačke na uglovima svake zgrade kako bi izračunali „razmjeru najduže i najkraće dužine njihovih dimenzija”, da bi na kraju uporedili te razmjere sa zlatnim presjekom (1:1,618) kako bi ustanovili da li se poklapaju.

20 najljepših gradova na svijetu prema nauci (i zlatnom presjeku):

Čester (UK) – 83,7%
Venecija (Italija) – 83,3%
London (UK) – 83%
Belfast (UK) – 82,9%
Rim (Italija) – 82%
Barselona (Španija) – 81,9%
Liverpul (UK) – 81%
Daram (UK) – 80,5%
Bristol (UK) – 80%
Oksford (UK) – 79,7%
Birmingem (UK) – 79,4%
Edinburg (UK) – 78,9%, Kardif (UK) – 78,9%
Prag (Češka) – 78,7%
Ekseter (UK) – 78,5 %
Bat (UK) – 78,2%
Kanterberi (UK) – 77,8%
Njujork (SAD) – 77,7%
Vuster (UK) – 77,6%
Atina (Grčka) – 77,5%
Kembridž (UK) – 76,1%