Ovo su pravila pod kojima su dozvoljeni sportski treninzi: Najviše 12 osoba na terenima, jedan sportista na deset kvadratnih metara

  • 3 sedmice pre
  • 136 pregleda
  • Izvor: vijesti.me

Institut za javno zdravlje objavio je smjernice po kojima bi sportski klubovi i sportisti od srijede mogli da nastave treninge.

Od srijede je na snazi faza A u kojoj bi trebalo da poštuju sljedeća pravila:

– Dozvoljene su aktivnosti koje sportista izvodi individualno

– Nema kontakta između sportista i / ili drugog osoblja

– Primjeri dozvoljenih aktivnosti – fizičke vježbe, kondicioni treninzi itd. 

– Trening snage i specifični trenažni procesi za određene sportove dozvoljeni su pod određenim uslovima koji podrazumijevaju redovno održavanje higijene ruku i dezinfekciju sprava nakon korišćenja. 

– U dijelu na kome se obavlja trening mora se ograničiti broj istovremeno prisutnih sportista, trenera, sportskih stručnjaka i tehničkih lica najviše na 12. Za svakog sportistu mora postojati prostor od minimum 10 kvadratnih metara. 

Opšte mjere prevencije podrazumijevaju:

– Nema zadržavanja u prostorijama ili na terenu nakon treninga a vremenski razmak između završetka treninga jedne grupe sportista i početka treninga druge grupe sportista mora biti minimum 30 minuta. 

– Osnovni princip treba da je „Uđite, trenirajte i izađite“. Dođite spremni za trening/fizičku aktivnost, skratite vrijeme boravka u zajedničkim prostorijama/čekaonici i sl. i što manje vremena provodite u malom zajedničkom zatvorenom prostoru. 

– Zabranjen je trening u slučaju bilo kakvih respiratornih simptoma koji mogu ukazivati na COVID – 19. U tom slučaju, osoba sa simptomima se odmah upućuje doktoru, a sportska organizacija taj događaj prijavljuje nadležnoj zdravstvenoj instituciji. 

– Stroga primjena mjera lične higijene – redovna higijena ruku prije i nakon treninga. 

– Nije dozvoljeno dijeljenje opreme za vježbanje, predmeta i zajedničkih prostorija – svlačionica, tuš kabina i sl. 

– Zabranjeno je dijeljenje flaša ili peškira. 

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.