Označen kao peti najbogatiji: Šta je sve oduzeto Darku Šariću

    8 meseci pre 18535 pregleda Izvor: dan.co.me

Darko Šarić, kome se sudi za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, pušten je u petak u kućni pritvor uz elektronski nadzor nakon više od sedam godina provedenih iza rešetaka. Šariću, koga je „Forbs“ svojevremeno označio kao petog najbogatijeg narko-bosa u svetu, sudi se punih 11 godina, a tokom procesa zaplijenjene su mu brojne nepokretnosti – stanove, parcele, hoteli i preduzeća.

Šarić se srpskim vlastima predao 2014. godine, dok je optužnica protiv njega i ostalih članova njegove grupe podignuta 2000. godine.

Višegodišnji procesi protiv njega još uvek nisu pravosnažno okončani, a suđenja su obilježila odlaganja i opstrukcije zbog čega se suđenje odužilo na 11 godina. Protiv njega se vode dva postupka, za šverc kokaina i pranje novca stečenog iz kriminalnih aktivnosti.

Te 2014. godine kada se predao vlastima zaplijenjena mu je imovina, kako ona koja se vodila na njegovo ime, tako i ona koja je bila na ime njegove supruge Lane, ali i bližih članova porodice.

Kako su mediji navodili, svetski časopis „Forbs“ objavio je u junu 2013. godine listu najbogatijih šefova podzemlja na svijetu, a ono što je interesantno je to da se Šarić tada našao na visokom petom mestu. Tadašnje procene su bile da Šarićeva imovina vredi oko 27 milijardi dolara.

Kako je Tanjug ranije pisao, od pravnih lica sa kojima je povezan Šarić zaplijenjen je Konzorcijum pravnih lica „Maestraltours” doo Budva i „Palic“ A.D. Subotica.

Na spisku zaplijenjene imovine je bilo i šest stanova u Beogradu, površine 179,56m2, 181,24m2, 115,14m2, 97,91m2 i 76,08m2, zatim dve garaže 25,65m2 i 31,75m2 i porodična stambena zgrada u Beogradu od 411m2.

Privremeno je oduzeta i garaža u Kragujevcu površine 22,67m2, zatim objekti u Kragujevcu površine 1,77ari, i 13 parcela u Sremskoj Kamenici ukupne površine oko 160 ari.

Dva miliona i „Audi a6“

Privremeno je zaplenjeno i oko dva miliona dinara i 40.000 evra, auto Audi A6. Zatim 59.123 akcija izdavaoca „Vojvodina“ A.D. Novi Sad -hotel Vojvodina Novi Sad, 68.390 akcija izdavaoca UTP „Putnik“ A.D – hotel „Putnik“ Novi Sad.

Zaplijenjeni su i restorani „Sečuan“, „Lipa“ „Dunavska oaza“ u Novom Sadu, bife „Venac“ i dve trećine sindikalnog odmarališta u Rovinju, zatim apartman na Zlatiboru površine 56,74m2.

Na Paliću su Šariću zapenjeni hoteli „Partija“ i „Prezident“, zatim „Bečki resotran“, i restoran Čantavir“.

Direkcija za upravljanje privremeno oduzetim imovinom, preuzela je da vodi brigu i o 25.879.700 akcija preduzeću „Mitrosrem“ iz Sremske Mitrovice i firmi „Municipijum S D.O.O.“.

Zaplijenjeno mu je i 100 odsto udela privrednog društva „LLP Intermark entertainment group D.O.O.“

Pored pobrojanih nepokretnosti, Šariću i njegovoj porodici plijenjena je imovina i u Crnoj Gori.

Pokretne stvari i inventar iz zaplenjenih stanova, kao što su luksuzni nameštaj , audio i video oprema, teretane i slike i druge umetnine prodate su ranije na aukciji kako im tokom vremena ne bi opadala vrednost.

O zaplijenjenim nepokretnostima stara se Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde i državne uprave Srbije, tako što ih mahom izdaje u zakup ili ih je dala na korišćenje državnim ustanovama i organima, dok je novac deponovala kod Narodne banke Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: