Pakt protiv korupcije – novi projekat CGO

    8 meseci pre 280 pregleda Izvor: cgo-cce.org

Pet oblasti – obrazovanje, zdravstvo, lokalna uprava, bezbijednost i pravosuđe – biće u fokusu novog projekta PAKT protiv korupcije (Partnerstvo protiv koruptivnih tendencija), čije je sprovođenje Centar za građansko obrazovanje (CGO) započeo uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, a koji će se sprovoditi u saradnji sa Agencijom za sprječavanje korupcije (ASK).

„Ovaj projekat je nastavak višegodišnjih napora CGO-a u borbi protiv korupcije, a ima za cilj da unaprijedi funkcionalnost vladavine prava i poveća nivo odgovornosti vlasti u Crnoj Gori. Konkretnije, projekat se fokusira na jačanje institucionalnih i alternativnih mehanizama za otkrivanje i sprječavanje korupcije među javnim funkcionerima, istovremeno jačajući svijest građana i građanki o različitim oblicima korupcije i štetama koje pravi njeno neadekvatno adresiranje“, navode iz CGO.

Izbor obrazovanja, zdravstva, lokalne uprave, bezbijednosti i pravosuđa, kao posebnih oblasti, ističu, utemeljen je u njihovoj izuzetnoj važnosti za dobrobit građana i građanki i stabilnost društva. Projekat uključuje i niz aktivnosti u pravcu identifikacije specifičnih problema vezanih za korupciju u ovim sektorima i razvijanja efikasnih strategija za njihovo suzbijanje.

„Projekat ima višedimenzionalan pristup, kako u adresiranju različitih ciljnih grupa, tako i aktivnostima koje su prilagođene tim ciljnim grupama. Između ostalog, u tom okviru, CGO će biti saveznik građanima i građankama u borbi protiv korupcije, koji će imati mogućnost da dostave informacije o aktivnostima javnih funkcionera za koje cijene da sadrže elemente korupcije, a što će se kasnije, nakon određivanja uzorka i provjera, dalje procesuirati prema nadležnim organima“, navode.

U konačnici, iz CGO ističu da ovaj projekt teži da doprinese okviru u kojem će vlasti biti odgovorne za svoje postupke, građani i građanke otporniji na na korupciju, a korupcija suzbijana na svim nivoima, i sprovodiće se narednih 18 mjeseci.

Projekat PAKT protiv korupcije (Partnerstvo protiv koruptivnih tendencija) finansiran je grantom Stejt Departmenta Sjedinjenih Država. Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovjde navedeni su mišljenja autora i ne odražavaju nužno stavove Vlade SAD.