Palmer: SAD poručuju da su ponovo fokusirane na ovaj region

    10 mjeseci pre 154 pregleda Izvor: vijesti.me

Crna Gora je lider i najuspješnija multietnička država u regionu i nije slučajno to što je Crna Gora prva država koju posjećujem nakon preuzimanja dužnosti, saopštio je danas Metju Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalni izaslanik američkog Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan.

Kako je saopšteno iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, predsjednik Vlade Duško Marković primio je danas Palmera.

Palmer je rekao i da Sjedinjene Američke Države (SAD) njegovim imenovanjem poručuju da su ponovo fokusirane na ovaj region.

Čestitajući američkom izaslaniku na novoj dužnosti, Marković je pozdravio odluku o imenovanju uz ocjenu da ona predstavlja realnu mogućnost ubrzanja realizacije naših strateških ciljeva i doprinos stabilnosti cijelog regiona. 

“Posebno nas raduje da ste na toj dužnosti Vi kao odličan poznavalac Balkana”, rekao je Marković.

U saopštenju se navodi da je u razgovoru konstatovano da je proces evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana u interesu i ovog regiona i Evrope u cjelini, te da politiku proširenja EU treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku.

“To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regiona”, kazao je Marković.

On je informisao Palmera o rezultatima i strateškim planovima na političkom planu uz konstataciju da Vladina uspješna ekonomska politika daje odlične razvojne rezultate.

“U procesu evropske integracije poseban akcenat je na rezultatima u oblasti vladavine prava i jačanja slobode medija”, rekao je Marković.

Na interesovanje američkog diplomate, Marković je rekao da je Vlada posvećena uspjehu dijaloga o izborima kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6055 pregleda