Paradoksalno: Imamo najkvalitetnije izvore, a uvoz vode konstantno raste! Zašto su nam miliji tuđi od domaćih proizvoda?

    12 mjeseci pre 278 pregleda Izvor: standard.co.me

Crnogorski izvori vode nalaze se u samom vrhu po kvaitetu u Evropi. I to je poznata stvar. Manje je poznato, a i neshvatljivo, da Crna Gora iz godine u godinu uvozi vodu i to u milionskim iznosima. Naravno, uvoz niko ne može zabraniti, ali zabrinjava paradoksalna činjenica da iz godine u godinu, umjesto da opada, uvoz vode u našu državu, i pored svih izvora i fabrika koje imamo, raste.

U Privrednoj komori Crne Gore kazali su portalu Standard da je uvoz vode tokom prošle godine bio nešto veći u odnosu na 2017. godinu.

Tokom 2018. godine uvoz vode (mineralne i gazirane bez dodatka šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje) je iznosio 10,8 miliona eura“, kazali su nam u Privrednoj komori.

U 2017. uvoz vode je iznosio 10 miliona eura, pa je dakle za samo 12 mjeseci došlo do rasta uvoza ovog proizvoda za 800.000 eura. 

Domaći proizvodi se ne cijene dovoljno

I pored kampanje “Kupujem domaće”, očigledno da građani ne shvataju koliko je značajno primat dati domaćem proizvodu u odnosu na uvozni. Često i u marketima se pri vrhu plasira uvozna voda, dok je crnogorska u posebnom frižideru ili na dnu. 

A za primjerom kako bi trebalo sve da funkcioniše ne treba daleko tragati. Dovoljno je pogledati u region, isti onaj iz kojeg mi najviše i uvozimo onaj proizvod kojim se može pohvaliti bilo gdje u svijetu. 

Hrvatska je tokom kampanje “Kupujem domaće” koristila slogan: “Kupujte domaće, da vam penzije ne bi kasnile”. U kratkom sloganu je opisano sve. I značaj kupovine domaćih proizvoda, uticaj na budžetkse prihode i u krajnjoj liniji na građane. 

Nije Hrvatska jedina uvidjela da treba jačati svijest od značaju domaćih proizovda. Isto su uradile i naše komšije iz Bosne i Hercegovine. Oni su koristili slogan “Kupuj domaće, misli na nezaposlene i penzionere“, aludirajući da će sa kupovinom domaćih proizovda jačati domaća ekonomija, a pare neće odlaziti u džep inostranih kompanija nego domaćih, koje opet zapošljavaju domaće stanovništvo i državi za njih plaćaju poreze i doprinose. 

Srbija, iz koje dominantno i uvozimo vodu, već godinama u saradnji sa jednom od najvećih kompanija za proizvodnju vode, sprovodi projekat kojim se velika novčana sredstva izdvajaju za podrške trudnicima i mladim roditeljima. Od prodaje svake flaše odvaja se jedan dinar u poseban fond, a taj novac se kasnije koristi za opremanje bolnica, otvaranje škola roditeljstva, kao i za pomoć budućim mamama. Sve ovo je dovoljan razlog bio da građani Srbije isključivo kupuju domaću vodu i tako direktno pomažu i opremanju bolnica, otvaranju škola i sl.

Slabo razvijena svijet

U Crnoj Gori, nažalost, svijet o domaćim proizvodima još nije na nivou na kojem bi trebalo da bude.

Postoje proizvodi koje moramo uvoziti (kafa, banane, pirinač…) ali vodu i to, iz godine u godinu, sve više i više… Tu nema logike. 

Dok god nam domaće ne postane prioritet, ne može nam ni biti osjetno bolje.

Prilikom kupovine dobro treba razmisliti koji će se proizvod u korpu staviti. Jer novac treba da ostaje u državi, a proizvodi da se kupuju od naših proizvođača. Jednostavno je, samo još da počnemo zajednički ovo da primjenjujemo. 

Inostrano poštujemo, ali domaće svim građanima Crne Gore mora imati prioritet.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6265 pregleda