Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala prijem Kosova

    1 mesec pre 284 pregleda Izvor: Beta/RTS
Foto: X

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) podržala je danas prijem Kosova u članstvo Savjeta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku.

Nacrt Mišljenja o zahtjevu Kosova za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova u Savjet Evrope na današnjoj sednici u Strazburu podržao je 131 poslanik, dok je 29 glasalo protiv, prenosi Beta.

Što se crnogorskih poslanika tiče, protiv je glasala Maja Vukićević (DNP), uzdržan je bio Vasilije Čarapić (PES), a za je glasao Boris Mugoša (SD).

Dokument koji je sačinila grčka poslanica Dora Bakojani prethodno je, 27. marta, usvojio Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju.

Konačnu odluku o članstvu Kosova treba da donese Komitet ministara Savjeta Evrope koji će zasijedati sredinom maja.

Dačić: Danas je dan srama u PS SE

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da je danas dan srama u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, budući da je prvi put u istoriji preporučeno članstvo nečega što nije država i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

Foto: MSP Srbije

„Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda. Naprotiv, već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je njihova međunarodna obaveza, sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničkog čišćenja“, rekao je Dačić nakon što je u PS SE usvojena preporuka da se Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope.

Ovom odlukom, istakao je Dačić, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje samog Savjeta Evrope i međunarodnog pravnog poretka.

„O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije?“, upitao je Dačić.

Srbija će, kaže, nastaviti svoju borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja, saopšteno je iz tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova.

„A vidjećemo i koliko vredi riječ međunarodne zajednice koju su dali predsjedniku Aleksandru Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u Savjet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. Ili će to opet biti laž“, rekao je Dačić.