Partizan i Crvena zvezda i naredne sezone u Evroligi?

    1 godina pre 301 pregleda Izvor: dan.co.me

Akcionari Evrolige će se sastati 18. aprila, a razgovaraće se o proširenju.

Očekuje se da će sastanak utrti put za budućnost lige. Dubai i glasine o dodatnih 150 miliona eura prihoda će biti u centru pažnje, ali i pregovori o proširenju uključuju i Pariz i London, više vezano za marketing.

U marketinškom smislu za razliku od Pariza, Londona i Dubaija, gdje sve počinje od nule, ne mora da se objašnjava koliko je košarka popularna u Španiji, Italiji ili Srbiji.

Sa 13 timova koji su do sada imali A licencu (Real Madrid, Barselona, Baskonija, Emporio Armani, Olimpijakos, Panatinaikos, Anadolu Efes, Fenerbahče, Žalgiris, Makabi, Asvel, Alba, Bajern Minhen) uz CSKA Moskvu, koji ne može da igra zbog rata u Ukrajini, očigledno je da je imati samo četiri otvorene pozicije za raspodelu.

Smatra se da su Monako i Virtus Bolonja sljedeći za dobijanje dugoročne licencu, tako da se broj sigurnih dovodi do 16, a onda je proširenje neophodno ako Evroliga želi da nastavi da dodjeljuje mjesto za šampiona ABA lige i finaliste Evrokupa.

Očekuje se da Partizan i Crvena zvezda igraju Evroligu i naredne sezone, a da se će Valensija vratiti u Evrokup.

Već od sezone 2024/20025, očekuje se povratak CSKA, Zenita i Uniksa, što bi uz London, Pariz i Dubai dovelo do brojke od 22 tima.

Tako da Evroliga sa 24 kluba u Evroili nije daleko, možda već za dvije godine.