Patrijarh Porfirije: Crkva svaku ženu vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu

    12 meseci pre 418 pregleda Izvor: RTS

Poglavar SPC Porfirije izjavio je da Crkva, počevši od Bogorodice, svaku ženu – majku, sestru, kćerku, koleginicu, komšinicu ili slučajnu prolaznicu – vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu.

„Nikog ne odbacuje, za sve se moli, bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi, imajući na umu reči svetog Vukašina Jasenovačkog: ‘Samo ti, dijete, radi svoj posao’, jer dobro zna da će nas Bog pitati samo šta mi činimo drugima, a ne šta oni čine nama“, navodi se u saopštenju SPC.

Pozvao je sve ljude da dođu na litiju u četvrtak uveče.

„Svi zajedno, hodajući sa svetim Nikolajem srpskim, molićemo se Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu. Bog mira i ljubavi neka daruje mir svim našim ljudima. Hristos vaskrse“, naveo je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je rekao da ovih dana čitav narod boluje od najstrašnije nesreće, a da su neki ljudi izrekli brutalne neistine i klevete na račun crkve, patrijarha i episkopa, ali da Crkva nema razloga da se brani, jer se oslanja na Hrista.

„Živimo u konfuznom vremenu u kojem nije najvažnije da li je izgovorena reč tačna i istinita, nego da li je gorka i oštra ili je slatka i umilna. Stoga smo, radi vernog naroda i javnosti, bili obavezni da kažemo šta je istina, a šta manipulacija i neistina. Nama je, međutim, zanimljiv fenomen da je kritika upućena jednoj konkretnoj osobi izazvala određene medije i pojedince da po prvi put brane konkretnog državnog funkcionera. To se nikada do sada nije desilo da oni koji se uvek i po pravilu međusobno optužuju i napadaju, sada jedni druge brane“, navodi se u saopštenju.

Istakao je da Crkva svaku ženu vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu.

„Ako su svojim insinuacijama i zamenama teza uspeli ikoga da zbune, svi treba da znaju da Crkva, počevši od presvete Bogorodice, svaku ženu – majku, sestru, kćerku, koleginicu na poslu, komšinicu, slučajnu prolaznicu, vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu.

Na društvenim mrežama se pre desetak dana pojavio snimak na kojem patrijarh Porfirije, koristeći uvredljive reči, govori o rodno senzitivnom jeziku i ženama.