Pažin: Ako treba, za izbor VDT-a promijeniti i Ustav

    8 mjeseci pre 164 pregleda Izvor: cdm.me

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin pozvao je juče poslanike da se krene u reformu zakona, ako treba i Ustava, kako bi se izabrao novi Vrhovni državni tužilac.

Prema riječima Pažina, da li ćemo imati VDT-a i da li će biti profesionalac koji će moći da odgovori na sve izazove, zavisi i od vlasti i od opozicije.

“Nemojte mi zamjeriti što kažem da je odgovornost na opoziciji i veća jer se traži visoka kvalifikovana većina. Nema nikakve dileme da DPS i koalicija žele izbor VDT-a i svjesni smo da to sami ne možemo sprovesti i potreban je dijalog o tom pitanju. Ne želim da prihvatim da u Crnoj Gori nema pojedinca koji bi mogao odgovorno, savjesno i visoko profesionalno da obavlja tu funkciju”, rekao je Pažin.

On je pozvao na otvaranje dijaloga o toj temi.

“Niko ne očekuje da to bude partijski profesionalac bilo koje partije, već pravni profesionalac koji je etički utemeljen i čiji je nivo znanja takav da može da odgvori na te izazove. Ne vjerujem da smatrate da takvih nema u Crnoj Gori. Dajte da ih pronađemo i izaberemo VDT-a. Dajte da pokrenemo reforme po dubini, izmjenom zakona, a ako treba i Ustava. Dajte da ne govorimo sa partijskih pozicija nego da se ponašamo kao odgovorni pojedinci, tražeći ono što je za dobro građana Crne Gore”, kazao je Pažin juče u Skupštini.

Pažin je rekao i da nikada nije imao dilemu da Saša Sinđelić treba da bude izručen Hrvatskoj.

“Nikada nijesam imao dilemu, iako sam vrlo neprijatne i neprimjerene detalje sa vaše strane imao priliku da čujem na račun svoje ličnosti u vezi s tim”, odgovorio je on na pitanje poslanika DF-a Predraga Bulatovića.

Pažin je rekao da je “legalista koji nije smio da prejudicira proceduru”.

“Kad je predmet prešao u moju nadležnost to se vrlo brzo završilo, prethodno je trebalo sprovesti druge procedure”, kazao je Pažin.

U odgovoru na pitanje poslanika Gorana Danilovića, da li nakon izmjena Zakona o međunarodno pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, naše Vrhovno državno tužilaštvo može, ukoliko postoji potreba, zatražiti formiranje zajedničkog istražnog tima sa Srbijom u slučajevima koji se tiču izručenja Svetozara Marovića, Pažin je odgovorio da se član pet Zakona ne može odnositi na predmete koji su već pravosnažno okončani i koji su u fazi izručenja.

“Izručenje nije obuhvaćeno ovim međunarodnim istražnim timovima, nego se može odnositi samo na aktivne predmete, bilo da postoji potreba da se proširi istraga van granica Crne Gore u odnosu na istragu koja se već pokrenula u državi ili postoji potreba da se pokaže međunarodna pravna odgovornost i izađe u susret očekivanjima neke druge države da im se pruži međunarodna pravna pomoć u ovoj oblasti”, rekao je Pažin.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 5986 pregleda