Peković: Narednih nedjelja očekuju se manja podrhtavanja tla

    2 sedmice pre 288 pregleda Izvor: Antena M

Sektor za seizmologiju danas je registrovao zemljotres srednje jačine, a seizmolog Srđan Peković za Antenu M navodi da je epicentar zemljotresa bio tri kilometra sjeverozapadno od mjesta Čarađe.

„Jačina ovog zemljotresa u epicentru iznosila je 4,6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od 6 stepeni Merkalijeve skale. Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 15 km. Ono što je bitno da napomenemo je da ovaj zemljotres mogao izazvati samo manje materijalne štete u epicentralnom području. Zemljotres sa intenzitetom 5 najviše se osjetio na području Velinja, Plane, Gackova i Bileće. Sa intenzitetom 4 osjetili su ga građani opština Nikšić, Plužine i Šavnika, dok sa intenzitetom 3 osjetili su građani Podgorice, Danilovgrada, Herceg Novog, Tivta, Kotora, Cetinja, Žabljaka, Pljevalja i Kolašine, dok su Budva, Bar, Ulcinj, Mojkovac, Bijelo Polje, Berene osjetili sa intenzitetom 2“, kazao je Peković.

Peković ističe da nas narednih nedjelja očekuje nekoliko novih podrhtavanja manjeg inteziteta.

„Nakon ovakvog zemljotresa kao što je bio ovaj, ječina je 4,6 jedinice Rihterove skale očekuje se i u narednim dvije do tri nedjelje da će biti još manjih potresa. Da napomenem da je poslije zemljotresa koji je bio 14. Marta, registrovano više od 500 manjih potresa“, istakao je Peković.

Podsjećamo, zemljotres jačina 4.6 jedinica Rihterove skale pogodio je Crnu Goru u 12 sati i 40 minuta, a epicentar je bio  25 kilometara sjeveroistočno od Bileće, a po navodima Evropskog mediteranskog seizmološkog centara zemljotres između Crne Gore i BiH osjetio se na širem području, od crnogorskog primorja do Srbije.