Pelikani ipak gnijezde na Skadarskom jezeru!

    1 godina pre 222 pregleda Izvor: PV Informer

Juče smo u okviru šestog međunarodnog cenzusa pelikana, koji se sprovodi u okviru država Grčke, Albanije i Crne Gore, po tradiciji posjetili najvažnija mjesta za kudravog pelikana u Crnoj Gori: Skadarsko jezero, Ulcinjsku solanu i Šasko jezero. Cilj cenzusa je precizno utvrditi brojnost zapadne populacije na Balkanskom poluostrvu, koju dijele pomenute zemlje.

Prethodna godina bila je katastrofalna za ovu vrstu koja je nakon decenijskog napora za njeno očuvanje i uspjeha koji su pratili priču, čak dva puta potpuno potjerana sa svojih gnijezda usled uznemiravanja, kasnije i stradanja od ptičijeg gripa. Pripreme za ovogodišnji cenzus nagovještavali su da će obilazak terena obilježiti muk i zabrinutost za ovu vrstu. Pelikani dvije godine nisu gnijezdili na postavljenim platformama, koje su prihvatili još 2014. i koji su održavani ali i prošireni, što je obezbijedilo rast populacije.

Međutim, jučerašnji dan unio je optimizam i radost kada je u pitanju ova vrsta jer su ornitolozi CZIP zajedno sa predstavnicima službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero, evidentirali dvije lokacije na kojima ova ptica gnijezdi. Jedna je tradicionalna – Pančeva oka, i to na prirodno plutajućem ostrvu takozvanom „arbunosu“, gdje je locirano 5 gnijezda. Druga, puno veća kolonija otkrivena je na južnoj strani jezera na kamenitom ostrvu Mali Moračnik gdje do sada nije zabilježeno gniježđenje!

Raduje činjenica da je ovo ipak uspješna godina, iako je broj mladih gotovo duplo manji u odnosu na 2021. veoma dobra okolnost je da gnijezde na prirodnim ostrvima, čime se smanjuje zavisnost od čovjeka. Ipak, u pitanju je osjetljiva vrsta na osjetljivom mjestu čija zaštita ne dozvoljava opuštanje i čiji status nas obavezuje da stavimo veći fokus ovu vrstu – jednu od najvažnijih i najosjetljivih u Crnoj Gori. Pohvalili bi ovogodišnje napore službe za zaštitu u okviru Nacionalnog Parka Skadarsko jezero koja je na veoma angažovan i posvećen način suzbijala ilegalne aktivnosti na jezeru, koje su jedan od najvećih problema, kako jezera, tako i pelikana.

Na novookrivenoj koloniji registrovana je većina ptica sa 17 gnijezda u kojima se nalaze mlade ptice od ove godine, i koje su različite starosti. Zatekli smo ptiće i mlade jedinke, od onih koji su stari od 10-15 dana do onih koji su stari preko dva mjeseca, što ukazuje na to da je kolonija već neko vrijeme bila na ovom lokalitetu! Pelikani, za razliku od platformi na kojima su gnijezdili sami, ovo ostrvo dijele sa velikim kormoranom koji takođe ima koloniju na ovom lokalitetu.

Rezultat jučerašnjeg cenzusa je 165 odraslih jedinki i 32 ptića od ove godine, dok su sve ptice prebrojane na Skadarskom jezeru, što ne umanjuje značaj Šaskog jezera i Ulcinjske solane, koje ova vrsta koristi više u jesenjem periodu odnosno prije nego počnu gniježđenje, na za sada jedinom mjestu u Crnoj Gori – Skadarskom jezeru.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica