Penzioneri sa najmanjim penzijama će za 15 dana primiti prvu uvećanu penziju od 250 eura

    1 godina pre 882 pregleda Izvor: vijesti.me

Pripadnici najstarije populacije koji su do sad primali penziju od 147 eura ovog mjeseca će prvi put dobiti 100 eura više.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Ranko Aligrudić kazao je Televiziji Vijesti da će njima biti retroaktivno isplaćena i razlika od 1. januara, a simboličnom povećanju mogu da se raduju i ostali penzioneri.

“Dvadesetog oktobra biće redovna isplata penzija uvećanih za 4.35 odsto i biće isplata visine najniže penzije retroaktivno od 1. januara do 253 eura. Što znači da će svi oni penzioneri koji su imali najnižu penziju od 147 eura na dan 31.12. prošle godine sada primiti razliku do iznosa od nekih 450 eura”, istakao je Aligrudić.

U tome ih neće spriječiti ni to što sva papirologija nije tehnički upodobljena.

“Stručna služba Fonda mora donijeti rješenja za nekih 26 hiljada penzionera. To ne možemo da završimo odmah, ali smo dobili od Upravnog odbora ovlašćenje da možemo krenemo sa vanrednim obračunom isplate, a da mi paralelno radimo na donošenju rješenja i to ćemo nastojati da uradimo u što kraćem roku. Neće sprečavati dinamiku isplate tako da će sve naredne penzije biti isplaćene u redovnim terminima 20. u mjesecu”, poručio je Aligrudić.

Za ove svrhe sada je potrebno mnogo više para, ali je rebalansom budžeta to obezbijeđeno do kraja godine.

“Do sada je isplaćivano nekih 36 do 38 miliona mjesečno, sada će to biti mnogo veći iznos od 52 do 54 miliona. Upravo radimo vanredni obračun penzija i znaćemo u naredna dva-tri dana o kolikom se iznosu radi”, istakao je on.

Od novembra će pak za isplatu penzija na mjesečnom nivou biti potrebno oko desetak miliona eura manje, jer više neće biti izdataka za retroaktivnu isplatu.