„Penzionerska članarina se uglavnom troši na rashode rukovodstava penzionerskih udruženja, članova DPS-a“

    2 meseca pre 443 pregleda Izvor: vijesti.me

Penzionerska članarina se uglavnom troši na rashode rukovodstava penzionerskih udruženja, uglavnom članova Demokratske partije socijalista (DPS), čija primanja iznose i do 1.000 eura.

To su ministarki rada i socijalnog staranja Naidi Nišić poručili predsjednik Partije penzionera Crne Gore (PIR) Momo Joksimović, predsjednik Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama, Žana Lakićević i Ivan Grdinić.

Iz Urduženja penzionera „Pravda“ je saopšteno da je Nišić primila na razgovor Joksimovića, Lakićević i Grdinića.

U saopštenju se navodi da su predstavnici penzionera „upoznali ministarku sa problemima sa kojima se nosi najstarija, a i najbrojnija staleška populacija koja je izgradila ovu državu“.

„Penzioneri su podržali stav Vlade Crne Gore na povećanje najniže penzije na 450 eura, koju prima oko 74.000 penzionera. Međutim, istakli su da se mora pristupiti izradi sistemskog zakona o PIO, gdje bi se ispravile nepravde, diskriminacija, jer se ne mogu poistovjećivati penzioneri sa 15 godina staža osiguranja, sa onim penzionerima sa stažom penzijskog osiguranja od 30 ili 40 godina, jer njihova uplata štednje u Fond PIO nije jednaka, pa i penzije ne mogu biti jednake“, piše u saopštenju.

Iz Urduženja penzionera „Pravda“ su rekli i da su predstavnici penzionera upoznali ministarku sa problemima crnogorskih penzionera sa srazmjernim penzijama, sa zahtjevom da se ta nepravda mora ispraviti.

„Takođe su upoznali ministarku sa neprimjerenom pljačkom penzionerske članarine, koja umjesto da služi svojoj namjeni, siromašnim i bolesnim penzionerima, ona se uglavnom troši na rashode rukovodstava penzionerskih udruženja, uglavnom članova još uvijek DPS-a, čija primanja iznose i do 1.000 eura, a to nije bio cilj formiranja ovih udruženja i Saveza penzionera. Ova udruženja su se pretvorila u ispostave DPS-a, zbog čega su podnijeli i tužbu nadležnom sudu, da se vrati pokradeni novac i visoka primanja kao i 89 penzionerskih stanova samo u Podgorici, kao i još u drugim gradovima i poslovni prostori koji su oteti penzionerima, što potvrđuje Izvještaj Upravnog odbora Fonda PIO“, piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je Nišić „ukazala na nužnost donošenja sistemskog zakona o PIO, čime bi se ispravile brojne nepravde, a pitanje srazmjernih crnogorskih penzionera će se regulisati u datim rokovima od strane Ministarstva rada i socijalnog staraa i Vlade Crne Gore, na čemu se već radi“.

„Saradnja ministarke sa penzionerima koji su dali podršku novoj Vladi će se nastaviti u narednom periodu, na obostrano zadovoljstvo“, zaključuje se u saopštenju.