Pet načina da izbacite višak vode iz organizma

    1 godina pre 503 pregleda Izvor: dnevno.me

Nakupljena voda u organizmu često nas može dovesti u zabludu da imamo koji kilogram viška, pa se nameće pitanje kako se riješiti viška tečnosti u organizmu i koje su prevencije.

Jedan od najčešćih faktora zadržavanja vode jeste preveliki unos soli. Bubrezi imaju zadatak da regulišu količinu vode koju tijelo održava ili izlučuje, a ukoliko se konzumiraju obroci sa visokom količinom natrijuma, bubrezi će zadržavati vodu kako bi razblažili taj visok nivo soli.

Postoje i drugi faktori koji mogu uticati na zadržavanje vode, a to su:

Loša ishrana

Loša cirkulacija

Nedostatak kretanja i previše sjedenja

Nedostatak ili višak nekih vitamina i minerala

Proširene vene

Stres

Menstrualni ciklus

Izloženost toploti predugo vremena

Alergije

Bolesti jetre

Bolesti srca

Bolesti bubrega

Problemi sa štitnom žlezdom

Određeni lijekovi

Postoji mnoštvo simptoma koji ukazuju na višak vode u organizmu, dok uobičajena područja na koja siptomi utiču jesu potkoljenice, ruke, noge, grudi i stomak.

U nogama, stopalima i rukama simptomi uključuju:

Otok

Promjene u boji kože

Sjajna ili natečena koža

Ostajanje otiska kada se utisne prst u kožu

Bolovi u nogama

Krutost u zglobovima

Dobijanje na težini

Takođe, uzroci mogu biti i zdravstvene prirode, a kada je to u pitanju, najčešće se odnose na rad bubrega.

Načini koji mogu pomoći pri izbacivanju viška tečnosti su sledeći:

Pijte vodu – Konzumiranje vode pomoći će vam da razblažite nivo natrijuma u ​tijelu. Takođe, unos vode može pomoći pri gubitku kilograma.

Pokrenite se – Fizička aktivnost uvijek je dobro došla, te nam može donijeti brojne benefite za zdravlje organizma. Znojenjem se oslobađa voda iz tijela, kao i elektroliti poput natrijuma, koji mogu biti uzrok podbulosti.

Izbacite prerađenu hranu – Industrijski prerađene namirnice sadrže i brojne vještačke aditive, koji takođe mogu uticati na zadržavanje vode u tijelu. Osim toga, mogu uticati i na nakupljanje nepotrebnih kilograma.

Ograničite unos ugljenih hidrata – Konzumiranje ugljenih hidrata neće direktno uzrokovati zadržavanje vode. Međutim, za svaki gram ugljenih hidrata koji se skladišti u organizmu kao glikogen, tijelo zadržava oko 3 grama vode. Na taj način tijelo održava ravnotežu. Ali kada unesete manje ugljenih hidrata ili niži broj kalorija, potrošićete glikogen, a time i vodu, piše Totally Wellness.

Takođe se vjeruje da pretjeran i nepravilan unos hidrata dovodi do gojaznosti.

Magnezijum – Hrana bogata magnezijumom jeste zeleno lisnato povrće, bademi, avokado… Magnezijum takođe pozitivno utiče na rad nervnog sistema.