Pet od šest sudija ne da kontrolu bankovnih računa

    9 meseci pre 184 pregleda Izvor: DAN

foto: Pixabay

Ustavni sud Crne Gore odnedavno radi u gotovo punom kapacitetu, a sudeći prema podacima o imovini koji su prijavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) većina sudija najviše sudske instance je dobro materijalno zbrinuta. Za sudije Ustavnog suda na sajtu ASK nema izvještaja za ovu godinu, ali ono što pokazuju dosadašnji podaci je da je troje od šestoro, Vlada pomogla da riješe stambeno pitanje, dok petoro nije dozvolilo da im se kontrolišu bankovni računi, jer su svi i do sada bili javni funkcioneri.

Sutkinja Snežana Aramenko je kao savjetnica Ombudsmana imala platu od 1.421 euro, a dodatno je zarađivala od 100 do 460 eura kao predavač na raznim obukama. Posjeduje dva stana od 110 i 86 metara kvadratnih, kao i garažu od 12 kvadrata. Njen suprug Lazar je vlasnik dvije njive od 67 i 42 kvadrata, kao i građevinskog zemljišta od 627 metara kvadratnih, a ima i ušteđevinu od 80.000 eura. Armenko je ASK prijavila da otplaćuje pet kredita u ukupnom iznosu od 108.000, a njen suprug 160.000 eura. U izvještaju objavljenom na sajtu ASK navodi se da Armenko nije dala saglasnost da joj se kontrolišu bankovni računi.

Sutkinja Dragana Đuranović je ranije kao Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa imala platu od oko 1.660 eura, a na ime prekovremenog rada prihodovala je i do 460 eura. Od imovine je prijavila da posjeduje stan od 74 kvadrata, koji je dobila od države, dok je njen suprug Vladan vlasnik automobila „kia sportage“. Đuranović nije dala saglasnost za kontrolu bankovnih računa, a prijavila je da otplaćuju dva kredita od po 25 i 18 hiljada eura.

Podsjetimo, Đuranović je tokom intervjua za sudiju Ustavnog suda u Skupštini istakla da je članica DPS-a, a „Dan“ je nedavno objavio da prema podacima Uprave za katastar i državnu imovinu, ona stan od 74 kvadrata platila svega 15.445 eura, odnosno 208 eura po kvadratnom metru. Riječ je o stanu koji se nalazi u podgoričkom naselju Siti kvart, gdje se danas kvadrat stambenog prostora prodaje najmanje po 1.500 eura. Đuranović je, inače, bila sudija Osnovnog suda i Višeg suda, a nakon toga Zaštitinica imovinsko-pravnih interesa države.

Sutkinja Momirka Tešić je u Osnovnom sudu, gdje je ranije radila, imala platu od oko 1.500 eura, a od imovine je prijavila da posjeduje samo automobil marke „pežo“. Njen suprug Nenad zaposlen je u preduzeću Vodovod i kalanlizacija Budva, gdje mu je plata oko 870 eura, a od imovine posjeduje polovinu kuće od 105 kvadrata, kao i dva automobila marke „reno“ i „volks vagen“. Tešić je u imovinskom kartonu za nju i supruga prijavila i vlasništvo nad akcijama u preduzećima Otrant Komerc, Izbor Bar, Luka Bar, Port of Adria i Jadransko brodogradilište. Tešić nije dala saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Što se tiče sudija koje su već radile u Ustavnom sudu za neke od njih već je poznato da su od Vlade dobili stan. Takav slučaj je sa Desankom Lopičić koja je dobila stan od 75 kvadrata u Podgorici u profesorskim zgradama. Kvadrat u profesorskim zgradama je procijenjen tada na 861 euro, na tu cijenu primjenjuje se maksimalno smanjenje od 80 posto. Lopičić otplaćuje dva kredita od 14 i 75 hiljada eura. Lopičić nije dala saglasnost za kontrolu bankovnih računa. Ona je prijavila da joj je plata u Ustavnom sudu 1.974 eura.

Sudija Miliorad Gogić prijavio je da mu je plata u Ustavnom sudu 1.974 eura, dok njegova supruga Biljana Gogić je zaoposlena u Radio difuznom centaru i plata joj je 777 eura. Gogić je prijavio da posjeduje stan od 29 kvadrata, dok je na ime njegove kćerke Anđele stambena jedinica od 44 kvadrata. Gogić nije dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa, a prijavio je da ima ušteđevinu od 101.500 eura. Vlasnik je i dva komada oružja, kao i akcija u jednom preduzeću koje u imovinskom izvještaju podnijetom prošle godine nije precizirano.