Pet osoba osumnjičeno za ubistvo djevojčice, otac povezan sa otmicom

    3 meseca pre 423 pregleda Izvor: TV Telma, RTS

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski rekao je na konferenciji za medije da je pet osoba osumnjičeno za ubistvo 14-godišnje djevojčice Vanje Gorčevske u Skoplju i 74-godišnjeg muškarca u okolini Velesa. Trojici osumnjičenih je određen pritvor, a traga se za jednom osobom koja se nalazi izvan zemlje. Ističe da je motiv ubistva djevojčice koristoljublje i da je otac povezan sa otmicom. Glavni javni tužilac Gavril Bubevski poručio je da će za ova krivična djela biti izrečene najteže kazne, kao i da će raspisati međunarodnu potjernicu za jednim osumnjičenim.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije, u koordinaciji sa javnim tužilaštvom, tokom protekle noći rasvijetlilo je slučaj dvostrukog ubistva, rekao je ministar Oliver Spasovski.

„Preduzete mjere nisu nas dovele do izvršioca ovog gnusnog djela. Pet osoba je osumnjičeno, trojici je određen pritvor, jedno je van zemlje, a otac djevojčice je priveden i saslušan“, rekao je Spasovski.

Ističe da je motiv ubistva koristoljublje.

„Pri čemu je jedno od lica u dogovoru, prema prvim saznanjima, sa članom porodice organizovalo izvršenje krivičnog djela u cilju iznude novca od majke“, poručio je Spasovski.

Kako je rekao, otac je na saslušanju negirao sve što mu se stavlja na teret.

Istakao je da ubijeni muškarac iz Velesa nema nikakve veze sa ubijenom djevojčicom.

„Zbog povezanosti sa jednim od osumnjičenih oduzeto mu je vozilo, pa je devojčica tim vozilom oteta nakon što je otac prethodno podijelio informacije da je sama kod kuće“, rekao je Spasovski.

„Glavni organizator i izvršilac koji je 27. novembra oko 11 časova ubio maloljetnicu pištoljem bio je uplašen dokazima do kojih je Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da da dođe. Učiniću sve da ovo čudovište privedemo pravdi čim kroči na naše tlo“, istakao je Spasovski.

Bubevski: Za bjeguncem će biti raspisana međunarodna poternica, tražićemo najvišu moguću kaznu

Glavni javni tužilac Gavril Bubevski rekao je da počinjena krivična djela imaju najtežu kvalifikaciju, a izvršioci će biti kažnjeni najstrožom kaznom koja se može izreći u Sjevernoj Makedoniji.

Istakao je da je uhapšenima određen pritvor 48 sati radi obrade dokaza i obdukcije tijela, nakon čega će MUP izaći sa odgovarajućim izvještajem i javno tužilaštvo otvoriti postupak.

„Sada se vodi preliminarna istraga, zakon to dozvoljava. Za osumnjičene koji su u pritvoru biće izrečena opasnost od bjekstva i uticaja i najteža moguća mjera. Za licem koje se ne nalazi u zemlji biće raspisana međunarodna potjernica“, poručio je Bubevski.

Istakao je da su osumnjičeni zbog intenzivne potrage za djetetom nakon ubistva odlučili da traže novac.

Djevojčica je oteta u ulazu u zgradu, odgovorio je Bubevski na novinarsko pitanje.

„Osumnjičeni u pritvoru i osumnjičeni za kojim se traga su organizovana grupa i sada istražujemo njihove veze sa ocem. Samo posredni dokazi ukazuju da je otac rekao kada će ona izaći iz kuće, pa je imao neku komunikaciju sa njima. Dvojica od trojice osumnjičenih rekli su da su sanjali kada će, gdje i u koje vrijeme djevojčica napustiti kuću“, objasnio je Bubevski.

Ukazao je da je ubijeni 74-godišnjak iz Velesa osumnjičenima dugovao oko 500 evra, kao i da je zbog toga izabran i da mu je uzet automobil kojim je oteta djevojčica.