Pet žena za tri godine ubili patner ili član porodice

    1 godina pre 203 pregleda Izvor: dan.co.me

Crnoj Gori je neophodno uspostavljanje nezavisnog tijela za borbu protiv femicida jer, u prosjeku, svaka četiri mjeseca najbliži član porodice ubije jednu ženu u Crnoj Gori. SOS telefon Nikšić je kazao da nadležni državni organi ne informišu adekvatno javnost o preduzimanju mjera povodom ubijenih žena.

– Uspostavljanje nezavisnog tijela za borbu protiv femicida je obaveza Republike Crne Gore, u skladu sa preporukom specijalne izvjestiteljke Ujedinjenih nacija, a to je i prvi pokazatelj da država ozbiljno shvata ubistva žena – saopštili su iz te organizacije. SOS telefon Nikšić naglašava da od kada je prije osam godina pokrenuta ova globalna inicijativa, u svijetu su uspostavljeni različiti modeli nezavisnih tijela za borbu protiv femicida.

– Kampanjom „Koja je sljedeća“, istovremeno tražimo uspostavljanje ovog tijela u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji, čime će se obezbijediti prikupljanje podataka o femicidima koji će biti dostupni javnosti i ujedno unaprijediti rad institucija i poboljšati sistem zaštite žena od nasilja – kazala je Nataša Međedović, izvršna koordinatorka SOS telefona Nikšić.

Ona je kazala da je nasilje prema ženama najrasprostranjeniji oblik kršenja prava žena u svijetu, a femicid je najekstremniji oblik nasilja prema ženama.

– Na globalnom nivou, svakih 11 minuta jednu ženu ubije partner ili član porodice. Većinu ubijenih žena u Crnoj Gori ubili su njihovi partneri ili drugi članovi porodice, a u posljednje tri godine dogodilo se najmanje pet femicida – kazala je Međedović.

SOS telefon Nikšić je prošle godine, u partnerstvu sa udruženjem građanki FemPlatz iz Srbije, sproveo istraživanje društvenog i institucionalnog odgovora na femicid u Crnoj Gori, koje je uključilo analizu sudske prakse i procjenu kapaciteta institucija zaduženih za prevenciju i zaštitu žena od nasilja.

Pored toga, iz medija su prikupljene informacije o dodatnih 115 slučajeva femicida u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji u periodu od 2020. do 2022. godine, koji nijesu obuhvaćeni analizom sudske prakse. Ovi femicidu su predstavljeni na interaktivnoj mapi femicida.

Dostupna istraživanja pokazuju da je skoro svaki femicid mogao biti spriječen. U mnogim slučajevima izostala je blagovremena i efikasna reakcija institucija sistema na prijavu nasilja, kao i umanjivanje opasnosti i nesagledavanje rizika po bezbjednost žrtve.

Kampanja „Koja je sljedeća“ SOS telefon Nikšić sprovodi zajedno sa udruženjem građanki FemPlatz iz Srbije i CLCI iz Albanije, u okviru UN Women regionalnog programa „Implementing Norms, Changing Minds“, koji finansira Evropska unija, a koja za cilj ima zaustavljanje nasilja prema ženama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Hronologija ubistava

SOS telefon Nikšić je predstavio i interaktivnu mapu femicida u saradnji sa partnerskim organizacijama, na kojoj su zabilježeni slučajevi od 2020. godine u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji.

Kada je o Crnoj Gori riječ, označeno je pet slučajeva kao femicid.

Prvi je od 18. 11. 2020. godine koji se dogodio u Beranama, tada je suprug usmrtio ženu u porodičnoj kući.

Nakon godinu dana, 30. 9. 2021. godine u Tuzima je muškarac ubio vjerenicu i ranio njenog oca. Prije ubistva, nasilje je nekoliko puta prijavljivano policiji.

Mjesec dana nakon ubistva u Tuzima, 21. 10. 2021. godine je u Petnjici u stravičnom zločinu muž ubio ženu i ranio njihovu maloljetnu ćerku. U trenutku zločina u kući se nalazilo i četvoro maloljetne djece. Muškarac je nakon toga počinio samoubistvo.

Posljednji slučaj je zabilježen 22. januara 2022. u Baru, kada je u bolnici preminula žena zbog zadobijenih teških povreda nakon premlaćivanja od

strane partnera. I u ovom slučaju je nasilje ranije prijavljivano nadležnima.

U Herceg Novom je 22. 6. 2022. ženu ubio bivši partner koji se nakon toga predao policiji.