Pijaca bez kupaca i pazarnim danom

    2 godine pre 761 pregleda

Ponedjeljak i petak su pazarni danu u Pljevljima i tih dana su nekada na gradskim ulicama bile velike gužve. Kroz pijacu se praktično nije moglo proći, jer su svuda bili prisutni prodavci i kupci. Nažalost, sada u Pljevljima nije takva situacija. Na pijaci smo juče, u petak, zatekli prodavace, ali ne i kupce. Pijaca, kako zelena tako i buvlja, praktično su bile prazne. Prodavci su iz Pljevalja, Prijepolja i Bijelog Polja i svi se slažu u ocjeni da u Pljevljima fale potrošači.

Posla zaista slabo ima, nema naroda – kaže prodavac Redžo dok prelistava kvote za sportsku kladionicu. Kaže da on prodaje domaće brašno i druge proizvode, ali da se slabo kupuje. Od Redža smo dobili potvrdu da ni od „klađenja nema para”.

Nema dobiti ni na kladionici, ali eto tako prelistavam da ubijem vrijeme – kaže Redžo.

U proteklom periodu pijačni prodavci su se žalili na prodavce koji dolaze iz Prijepolja tvrdeći da im uzimaju posao. Međutim, sada i prodavci iz Prijepolja tvrde da „u Pljevljima nema pazara”.

Očigledno je da fale kupci, nema stanovništva. Samim tim nema ni prodaje – kaže Marko iz Prijepolja i dodaje da je na pijacu u Pljevljima dotjerao šljive i paprike.

Borimo se, a nema mnogo zarade. Ipak da se ne borimo ne bi mogli opstati. Mora da se živi jer druge nema – podvlači Marko.

Sa njegovim ocjenama se slažu i drugi prodavci iz Prijepolja, koji nam otkrivaju da su cijene u Prijepolju nešto niže nego u Pljevljima i da je to dodatni razlog njihovog dolaska u grad na Breznici.

Da ima naroda kao što je nekada bilo u Pljevljima zarada bi bila dobra. Nekada smo olako prodavali i šljivu i papriku u Pljevljima a sada je očigledno da nemamo kome da je prodamo – kaže prodavac Mileta.

Prema njegovim riječima Pljevljaci su nekada bili puni para, dobro su pazarivali i obilato su se spremali za zimu.

Nekada smo znali da će se roba u Pljevljima brzo i dobro prodati. Prodavalo se većinom na gajbu i džak, a sada takvih kupaca više nema. Svi koji kupuju na malo, a tu posla nema – kaže Mileta i dodaje da najviše gužve na pijaci ima poslije 20. u mjesecu, odnosno poslije podjele penzija. Od početka septembra promet je naglo opao, jer su se mnogi stanovnici nekad bogatih Pljevalja istrošili kako bi za školu spremili djecu.

Od Kina butika do sportske kladionice

Da je opao promet usluga i robe u Pljevljima potvrđuje i podatak da su prošle godine grad na Breznici napustili Kinezi koji su držali trgovačke radnje u gradu. Prema njihovom kazivanju Pljevlja su napustili zbog slabog prometa i preselili su se u Bijelo Polje.

Butik kineske robe koji se nalazio u krugu pljevaljske pijace prestao je sa radom, a poslovni prostor pretvoren je u sportsku kladionicu.

Tako da Pljevljacima ništa drugo ne preostaje nego da se klade i bar na taj način pokušaju da zarade koji euro.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32855 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14326 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13728 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13426 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12576 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11892 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11780 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: