Planinarske staze zatvorene do aprila i juna

    3 meseca pre 241 pregleda Izvor: PV Informer
Foto: NPCG

Iz Planinarskog saveza Crne Gore obaviještavaju planinarke, planinare, turističke poslenike i ljubitelje prirode o privremenom zatvaranju planinskih staza za upotrebu u Crnoj Gori za vrijeme zimskog perioda 2023/2024, u skladu sa odredbama Zakona o planinskim stazama.

„Sve uređene planinarske staze u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore iznad 1.500 mnv, zatvaraju se za upotrebu od 01. decembra 2023. do 30. aprila 2024. godine. Sve ostale uređene planinarske staze u planinskom dijelu Crne Gore iznad 1.500 mnv zatvaraju se za upotrebu od 01. decembra 2023. do 30. juna 2024. godine (u načelu)“, navode iz PSCG.

Zimski uslovi, prisustvo sniježnog pokrivača, klizavi i zaleđeni djelovi staza, nedostatak zimskih markacija, neregularno funkcionisanje saobraćaja, zatvoreni nacionalni parkovi i ograničen prelaz državne granice su faktori koji čine planinske staze nesigurnim za korišćenje.

Napominju da u periodu privremene zabrane, Planinarski savez Crne Gore, planinarski klubovi i stručna Komisija, ne snose odgovornost za kretanje korisnika na planinskim stazama, te stoga upozoravaju građane na sopstvenu odgovornost prilikom korišćenja planinskih staza u periodu trajanja privremene zabrane.

„Hvala Vam na razumijevanju i poštovanju ove privremene mjere, koja je donešena radi Vaše bezbjednosti“, poručuju iz PSCG.