Plate po zanimanjima u Njemačkoj: Ko zarađuje 2.817, a ko ima najvišu platu od 8.739 eura

    1 godina pre 448 pregleda Izvor: oslobodjenje.ba

Foto,ilustracija : Pixabay –

Postoji i veliki jaz u primanjima između pojedinih zanimanja. Tako s prosječnih 3.559 eura njegovateljice starijih osoba zarađuju dvostruko više od frizerki (1.778 eura)

Ljudi u Njemačkoj s visokim obrazovanjem općenito zarađuju više u kasnijem profesionalnom životu, potvrđuju statistički podaci, javlja dpa.

Stalno zaposleni sa završenim stručnim obrazovanjem u aprilu prošle godine u prosjeku su zaradili 3.521 euro bruto, pokazalo je u utorak usporedno izvješće njemačkog Ureda za statistiku.

Bez stručne diplome prosječna plata iznosila je 2.817 eura, odnosno 700 eura manje od one sa završenom stručnom spremom.

Plata zaposlenika s položenim magistarskim ispitom u prosjeku je iznosila 4.826 eura i bila je viša od plate zaposlenika sa završenim osnovnim studijem (4.551 eura).

Akademski građani sa završenim magistarskim studijem zarađivali su u prosjeku 6.188 eura mjesečno. Na samom vrhu, s prosjekom od 8.687 eura, našli su se doktori nauka ili profesori. Svi iznosi odnose se samo na platu bez dodatnih primanja iz radnog odnosa.

Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model usporedbe plaća, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u firmi, regiji ili vrsti djelatnosti.

Postoji i veliki jaz u primanjima između pojedinih zanimanja. Tako s prosječnih 3.559 eura njegovateljice starijih osoba zarađuju dvostruko više od frizerki (1.778 eura). Najviše plate – 8.739 eura – imaju piloti, prenosi Fenix magazin.