Platforma “Crno na bijelo” za modernu CG

    1 mjesec pre 299 pregleda Izvor: rtcg.me

Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS i nezavisni intelektualci predstavili su danas platformu “Crno na bijelo”, koja inicijalno ima preko stotinu potpisnika, a na osnovu koje je, vjeruju, jedino moguće graditi modernu, evropsku i građansku Crnu Goru.

Kako ističu u URA-i, među potpisnicima platforme su mnoge kredbilne ličnosti u svojim profesijama, ljekari, univerzitetski profesori, građanski aktivisti, borci za slobodne medije i demokratsko društvo, aktivisti civilnog sektora, građani svih boja i pripadnosti u Crnoj Gori.

Njihov je cilj, navode u platformi smjena vlasti koja će izroditi drugačiju Crnu Goru, a koja će zatim donoseći sve svoje potencijale, kroz reforme pravosudnog, ekonomskog, zdravstvenog, obrazovnog sistema graditi istinsku ekološku državu zasnovanu na održivom razvoju i zelenoj ekonomiji.

“Želimo državu visokog životnog standarda, u kojoj će naša mladost ostajati, zemlju izraženog blagostanja, srećnih i uspješnih ljudi”, stoji, između ostalog, u platformi.

U platformi ističu da ih je okupila zabrinutost za mir i budućnost Crne Gore, zbog toga što se, ukazuju, “crnogorsko društvo suočava sa tendencijama razaranja pravih vrijednosti, moralnim posrnućem, političkom polarizacijom, sve izraženijim podjelama i nestabilnostima” i zbog toga što, dodaju, žive u zarobljenoj, partijskoj i dezintegrisanoj državi”.

Univerzitetska profesorica dr Mara Šćepanović je kazala da pet tačaka platforme “Crno na bijelo”, čini razvijeno društvo.

Posebno se osvrnula na aktuelni obrazovni, zdravstveni, pravosudni i ekonomski sistem i poručila građanima da se zapitaju da li je to ono što oni žele u svom društvu.

“Svi vi zajedno sa nama morate da učinite Crnu Goru društvom u kojem neće biti pobjednika i gubitnika. U takvom društvu pobjednici će biti građani, a poraženi oni koji moraju da odgovaraju pred zakonom”, kazala je ona.

Karikaturista, kolumnista i novinar Goran Šćekić je poručio da građanin u ovoj državi mora imati znanje a prije svega hrabrost.

Predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić-Mijović kazala je da je najvažnije da Crna Gora postane zemlja za sve “od njenog seljaka u Pivi do gorštaka u Malesiji”.

“Važan je zakon koji treba da je jedanak za sve. Imamo jedan cilj da Crna Gora ozdravi, da bude zemlja u kojoj se ostaje a ne odlazi. Moramo da srušimo Berlinski zid u Crnoj Gori koji nikada nije srušen. Moramo svi da potpišemo pakt protiv ovoga što živimo, moramo da srušimo taj zid na demokratski način”, poručila je ona.

Hirurg dr Miodrag-Caro Pavličić kazao je da je ideja građanske i komotne države ono što danas platformom “Crno na bijelo” nude Crnoj Gori.

“Iskreno vjerujemo da možemo to da uradimo. Od pretpostavljene slike koju smo sanajali o Crnoj Gori danas nemamo gotovo ništa ili malo. Osramoćena vlast urušila je našu državu, politika devedestih počinila je ratne zločine i Sreberenicu koje se danas sjećamo, a mi to nažalost sve do danas nećemo da spriječimo i promijenimo”, poručio je Pavličić.

“Platforma “Crno na bijelo” je ponuđena svima. Ovdje su ljudi imenom i prezimenom i platformu nudimo svima. Moramo da pobijedimo, da transformišemo naše društvo. Ovo društvo izjeda kriminal, korupciju i nacionalizam – između dva zla izaberite dobro”, naglasio je predsjednik URA Dritan Abazović.

On je zaključio da od danas nema rata sa opozicijom i da je sve usmjereno da Crna Gora dobije novu vlast.

Najnovije vijesti

SPOMENIK U KRUPICAMA

11.08.2020 23:27

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6323 pregleda