Pljevaljski sir među deset najboljih na svijetu

    1 mesec pre 812 pregleda Izvor: cdm.me

Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svijetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski magazin Taste Atlas. Lista obuhvata čak 100 sireva iz cijelog svijeta, a jedan iz Crne Gore našao se među prvih 10.

Na listi se, “rame uz rame” sa sirevima iz cvijelog svijeta našao i jedan iz Crne Gore – pljevaljski.

Na prvom mjestu je italijanski parmezan, kojem su posjetioci stranice dali ocjenu 4,68.

Slijede opet italijanski sirevi- mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza.

Četvrto mjesto pripalo je grčkom siru graviera naxou.

Peto mjesto zauzeo je sir iz Portugalije, queijo serra de estrella, na šestom italijanski sir buratta, na sedmom francuski saint-andre, a na osmom reblochon, također francuski sir.

Na devetom mjestu je sir iz Crne Gore. Pljevaljski sir dobio je ocjenu 4,55.

U opisu piše da je pljevaljski sir osnovna namirnica mnogih crnogorskih jela.

“Ovaj bijeli sir se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mlijeka. Sir karakteriše jak ukus i kremasta tekstura. Njegove jedinstvene arome su rezultat procesa sazrijevanja koji se odvija u specijalno dizajniranim drvenim buradima (kacama) narezani sir se soli, stavlja u drvene posude, a zatim potapa u salamuru”, piše magazin Taste Atlas.

Pljevaljski sir, kako je navedeno u opisu, treba da odleži 15 dana prije nego što je spreman za konzumaciju. Sir je toliko popularan da se čak godišnje održava manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj svoje sireve predstavljaju brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja.

Deseto mjesto na listi Taste Atlasa je zauzeo francuski mont d’or s ocjenom 4,54.