Pljevlja u dimu – Nastavlja se praksa neodgovornog paljenja biljnog otpada na privatnim posjedima

    2 meseca pre 436 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA

U toku jučerašnjeg dana u kasnim poslepodnevnim časovima Pljevlja su bila obavijena dimom, dok su građani bili izloženi udisanju neprijatnog mirisa paljevine produkata biljnog otpada sa privatnih imanja u gradu. Tako se nastavlja praksa iz ranijih godina da se mnogi neodgovorni građani, posebno oni iz mjesne zajednice „Ševari“, ne pridržavaju opštinskih mjera, kojima je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom prostoru.

Iako nadležni iz komunalnog preduzeća „Čistoća“ redovno apeluju na građane da ne pale biljni otpad koji zagađuje životnu sredinu, već da za taj otpad postoji mogućnost odvoza vozilima komunalnog preduzeća po rasporedu koji postoji sa pojedine djelove grada, očigledno je da se mnogi toga ne pridržavaju.

U razgovoru sa nadležnim iz Komunalne policije smo dobili informaciju da će pripadnici Komunalne policije u narednom periodu kontrolisati pojedine djelove grada u kojima ima dosta poljoprivrednih posjeda u privatnom vlasništvu, radi utvrđivanja i sankcionisanja onih građana koji pale biljni otpad i zagađuju životnu sredinu.

Posebno apeluju na građane da prijavljuju takve slučajeve neodgovornog ponašanja pojedinih sugrađana prema životnoj sredini i zdravlju ljudi, na dežurni broj Komunalne policije 069 301 001 pa će dežurne službe intervenisati na licu mjesta.

Još jedan vid neodgovornog ponašanja građana prema životnoj sredini zabilježen je kod gradske pijace, jer je rijeka Breznica očito postala mjesto odlaganja raznog otpada i plastičnih kesa.

U razgovoru sa nadležnim iz komunalnog preduzeća „Čistoća“ smo dobili informaciju da su za ovaj dio prostora zaduženi iz Komunalnih usluga ali su oni u štrajku.

Proteklih dana redakcija portala je dobila fotografije iz rijeke Vezičnice koja je bila bijela. Iz SRK „Lipljen“ su redakciji portala saopštili da njihove službe redovno prate situaciju na terenu i da će kao i mnogo puta ranije na vrijeme reagovati na uočeno kršenje zakonskih odredbi i o tome obavjestiti nadležne službe.

Očigledno je da u zagađenju životne sredine veliku ulogu ima neodgovorno ponašanje ljudi, pa je potrebno još veće angažovanje nadležnih opštinskih inspekcijskih službi na sprečavanju štetnih pojava po zdravlje ljudi i zaštitu životne sredine.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6949 pregleda