Pljevljak presjekao pupčanu vrpcu migrantkinji iz Avganistana u šumi u selu Poblaće

    1 godina pre 3256 pregleda Izvor: vijesti.me

Da humanost ne poznaje granice, jezičke, kulturne i vjerske barijere, dokazao je sedamdesetčetvorogodišnji Pljevljak Momir Janjušević prije nekoliko dana u svom rodnom selu Poblaće, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Zahvaljujući njegovoj prisebnosti i hrabrosti, migrantkinja iz Avganistana, koju su porođajni bolovi zatekli u tom selu, donijela je na svijet zdravu djevojčicu, a pupčanu vrpcu presjekao je – Momir.

Iako nije znao nijednu riječ njihovog jezika, Janjušević je uspio gestikulacijom da se sporazumije sa ženom, koju je sa još tri odrasle osobe i djetetom, starosti oko četiri godine, zatekao u šumi nedaleko od kuće.

“Negdje oko 12 sati, dok sam obavljao uobičajene poslove oko kuće u zaseoku Prisoje, koje je 40 kilometara udaljeno od Pljevalja, začuo sam graju i galamu iz pravca komšijske kuće. S obzirom na to da u toj kući niko ne živi, odlučio sam da provjerim o čemu se radi, jer migranti često prolaze i plašio sam se da kuća nije obijena. Ispred kuće sreo sam grupu migranata, a potom i jednog mladića, migranta, koji me je molio za pomoć, pokazujući mi kuda da krenem za njim. Pored puta je bilo nekoliko migranata, a jedna žena ležala je na zemlji, na improvizovanim nosilima od merdevina, i previjala se od bolova”, priča za “Vijesti” Momir, dugogodišnji učitelj u tom selu koji je penziju stekao radeći kao inspektor u pljevaljskom Centru bezbjednosti.

Trudnica je imala sve jače bolove. Iako je ženi bilo neprijatno zbog prisustva stranca, odlučio sam da ostanem dok ne stigne Hitna pomoć. Nije dugo prošlo, začuo se plač bebe koju je prihvatio otac. U tom momentu, obuzela me je radost i na glas sam povikao – ‘neka je srećno’, iako sam znao da me ne razumiju”

Kaže da je pomislio da je žena bolesna i da joj je potrebna medicinska pomoć, ali je ubrzo shvatio da se porađa i da ima jake bolove.

Priča da je po gestikulaciji ukapirao da od njega traže da pozove Hitnu pomoć, ali da je prvo pozvao policiju, a oni Hitnu pomoć koja je odmah krenula u selo.

Kaže da je znao da im treba dosta vremena da dođu, s obzirom na to da je selo daleko od grada, kao i zbog činjenice da se lokalni put rekonstruiše i da je jedna dionica u veoma lošem stanju.

“U međuvremenu, trudnica je imala sve jače bolove. Iako je ženi bilo neprijatno zbog prisustva stranca, odlučio sam da ostanem dok ne stigne Hitna pomoć. Nije dugo prošlo, začuo se plač bebe koju je prihvatio otac. U tom momentu, obuzela me je radost i na glas sam povikao – ‘neka je srećno’, iako sam znao da me ne razumiju”, rekao je Janjušević.

Prisjetio sam se riječi moje pokojne babe koja je u to vrijeme porodila mnoge žene u selu – da bi ona od dječjeg stomaka odmakla se oko četiri prsta, svezala i tek potom presjekla pupčanik. I ja sam tako uradio, stegnem dobro i prerežem, a onda i sa druge strane, do ženinog tijela, kako ne bi iskrvarila. Otac mi pruži djevojčicu i ja je umotah u peškir koji sam donio i predadoh majci, koja dijete odmah privije na grudi”

Samo što je to izgovorio, Momir priča da je shvatio da će morati da obezbijedi nož ili makaze za presjecanje pupčane vrpce, s obzirom da migranti nisu imali nikakav pribor sa sobom.

Kaže da im je rekao da sačekaju i požurio prema kući. Usput je razmišljao da mu je za presjecanje pupčane vrpce potreban nož ili makaze, konac da to zašije, topla voda i peškir. Sve to je i uzeo iz kuće, sjeo u kola i vratio se do migranata.

“Kada sam im pokazao šta sam donio, po njihovom izrazu lica shvatio sam da niko ne umije da presječe pupčanik. Otac i majka su, kaže, samo slijegali ramenima i izgledali su kao da nemaju pojma kako se to radi. Pogledam iznad sebe i kažem – Momire, neka je Bog u pomoć i prekrstim se. Pitam majku djeteta gestikulacijom koliko da odmaknem od dječjeg stomačića, ali je ona glavom pokazivala da ne zna. Shvatio sam da mi je rekla da je prvo dijete na svijet donijela u bolnici. U tom trenutku prisjetio sam se riječi moje pokojne babe koja je u to vrijeme porodila mnoge žene u selu, da bi ona od dječjeg stomaka odmakla se oko četiri prsta, svezala i tek potom presjekla pupčanik. I ja sam tako uradio, stegnem dobro i prerežem, a onda i sa druge strane, do ženinog tijela, kako ne bi iskrvarila. Otac mi pruži djevojčicu i ja je umotah u peškir koji sam donio i predadoh majci, koja dijete odmah privije na grudi”, priča Momir koji je posao, kako su to ljekari kasnije potvrdili, odlično odradio.

Iako se žena tek porodila, migranti su željeli da nastave put prema BiH.

“Molili su me da krenu prije nego stigne policija i Hitna pomoć, ali nisam im dozvolio, rekao sam im da moraju sačekati da stigne ljekar – da pregleda dijete i ženu kako bih se uvjerio da su dobro, a onda mogu da idu ako žele. Nedugo zatim stigla je Hitna pomoć. Pregledali su ženu i dijete, a doktor mi je rekao da sam uradio sve kako treba. Samo je on svojim koncem pupak uvezao, ženi dao injekciju, izmjerio pritisak i temperaturu. Žena nije pristala da nju i dijete smjeste u bolnicu i tražili su da nastave put”, kaže Momir.

Srećnim roditeljima je rekao da se zove Momir i da bi volio da se djevojčica, kojoj je pomogao da dođe na svijet, zove Momirka.

“Doktor im je prevodio, ne znam da li su razumjeli i da li će me poslušati. Samo neka budu živi i zdravi i neka stignu gdje su se zaputili, nije bitno kako se zove. Posebno me iznenadila njihova prisebnost i smirenost u ovoj situaciji. Žena je nakon porođaja polako i mirno ustala, oprala se i presvukla u čistu robu. Fotografisali smo se svi zajedno, kako bi ostala jedna lijepa uspomena na naš neobični susret. Nekoliko sati nakon porođaja, sa novorođenčetom su nastavili pješke ka granici”, istakao je Janjušević.

Kroz Poblaće, ističe on, svakodnevno prema Bosni prođe dvadesetak migranata, koji u potrazi za boljim životom pokušavaju da se domognu zapadnih zemalja.

Najnovije vijesti

Danas je Sveti Sava

27. januara 2022. 13:14

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33378 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14550 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13968 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13707 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12840 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12270 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12131 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 12027 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10869 pregleda
%d bloggers like this: