Pljevljak u izboru najboljih igrača u istoriji elitnog klupskog takmičenja kontinenta

    2 sedmice pre 330 pregleda Izvor: pljevlja.me

Naš košarkaški velikan Žarko Paspalj našao se u izboru 101 najboljih igrača koji su nastupali u Evroligi, u zvaničnoj monografiji koju je povodom 60 godina od osnivanja izdalo to takmičenje.

U velikoj objavi Evrolige podsjeća se da je Pljevljak Paspalj izuzetnim kvalitetom prije svega promijenio lice grčkog košarkaškog šampionata. U Olimpijakos je stigao 1991. sa 25 godina, kao već ostvaren i izuzetno uspješan igrač. Ljevoruki košarkaš visok 207 santimetara bio je atipičan, izuzetno brz i tehnički nadaren. Sada je prepoznat kao jedan od najboljih stranaca koji su igrali u Grčkoj.

– Paspalj je Crnogorac, iz Pljevalja, istog malog grada u kojem je rođen i drugi velikan košarke, trener Bogdan Tanjević. Kada je imao deset godina, njegova porodica preselila je u Titograd, današnju Podgoricu. Tu je, sa Lukom Pavićevićem i Zdravkom Radulovićem, budućim zvijezdama jugoslovenske košarke, trenirao u mlađim kategorijama Budućnosti. Debitovao je u Prvoj ligi Jugoslavije sa samo 17 godina, u sezoni 1983-4. Zbog administrativnog problema, trener Čedomir Đurašković je u meču u Beogradu morao igrati sa mladim igračima. Žarko je dobio šansu i više nije ispuštao mjesto startera – stoji u tekstu objavljenom na sajtu Evrolige.

Podsjeća se, da je Paspalj kao igrač Budućnosti na Kadetskom prvenstvu Evrope 1983. bio ključni igrač na putu do titule. Da je bio blizu potpisa za Bosnu 1986. kada ga je ,,ugrabio“ Partizan. Već naredne sezone njegov tim je izborio Evroligu.

Nakon niza uspjeha i titula sa Partizanom i Jugoslavijom, te nastupa u NBA, stigao je u Olimpijakos. Klubu je donio prvu titulu prvaka nakon 15 godina.

U finalu Evrolige igrao je 1994. godine, kada je postigao 16 poena. Ipak, Olimpijakos je poražen od Huventuda 77:72. Potom je donio šokantnu odluku da pređe u redove najvećeg atinskog rivala – Panatinaikos. U finalu olimpijskog turnira u Atlanti 1996. za Jugoslaviju je bio najbolji u porazu od moćnih Amerikanaca, sa 19 poena. Igračku karijeru završio je 1999. sa 32 godine.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6327 pregleda