PO PRIJAVI RAŠKA KONJEVIĆA – Brajović saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu

    2 godine pre 670 pregleda Izvor: vijesti.me

Predsjednik parlamenta Ivan Brajovic, saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog tvrdnji poslanika SDP-a Raška Konjevića u vezi sa prodajom zemlje u Danilovgradu i spornog otpisa duga sa rivolving kartice u Atlas banci, saznaje Televizija Vijesti.

Po izlasku iz zgrade tužilaštva, Brajović je TV Vijesti kazao da je u tužilaštvu bio po pozivu, ne želeći da komentariše o kom slučaju je riječ.

Specijalno državno tužilaštvo istražuje da li je predsjednik Skupštine prihodovao 150.000 eura od fingirane prodaje zemljišta i da li je predsjednik Atlas grupe pod potjernicom, Duško Knežević otpisao dug Brajoviću od najmanje 50.000 eura sa rivolving kartice.

Zemlja u Bjelopavlićima, optužbe Kneževića

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je u februaru prošle godine rekao da od 2013. godine nema obaveza prema Atlas banci Duška Kneževića i da je dugovanje na kartici izmirio prodajom dijela naslijeđene zemlje.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević prozvao je ranije Brajovića da objasni kako je zatvorio obaveze kod Atlas banke po osnovu “višegodišnjih dugovanja na karticama koje nije vraćao” i otvorio sumnju u vezi sa prodajom zemljišta u Danilovgradu.
U imovinskim kartonima Brajovića objavljenim na sajtu Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije evidentirano da je do te godine ima okredit kod Atlas banke, niti minuse na kreditnoj kartici kod banke koja je sada u stečaju.

Dokumentacija kojuje objavio Istraživački centar MANS-a potvrđuje, kako su objavili, da je vrijednost zemljišta koje je  Ivan Brajović prodao bila daleko veća od tržišne, te da je kompletan posao Brajović fingirao kako bi opravdao sticanje 150 hiljada eura, neophodnih za namirenje dugova prema bankama.

U imovinskim kartonima Brajovića navode se dugovanja po godinama, a nigdje zvanično ih nema prema Atlasu. Ni njegova supruga Dragana Brajović od 2005. do 2015. godine, prema podacima ASK-a, nema zaduženja kod Atlas banke.

Brajović je kreditni dug prijavio kod CKB i Hipo alpe adria banke i to 2010. godine u ukupnom iznosu od 90.000 eura.

On je 11.februara prošle godine saopštio da je obaveze prema Atlas banci, ne navodeći koliko se one bile, namirio prodajom dijela nasljeđa.

„Još od 2013. godine prema Atlas banci nemam nikakvih dugovanja. Na novinarsko interesovanje sam već 24. januara odgovorio da sam dugovanje na kartici izmirio prodajom dijela naslijeđene zemlje. O tome postoji dokumentacija kod svih nadležnih organa, kojima sam ovu transakciju blagovremeno prijavio. Zemlju sam prodao zainteresovanom pravnom licu o čemu je sačinjen notarski akt. I o tome posjedujem urednu dokumentaciju”, saopštio je tada Brajović.

Prema zvaničnim podacima iz njegovih imovinskih kartona, vidi se razlika u površini zemljišta koje Brajović posjeduje pa se između 2012. i 2013, gubi oko 4.470 kvadrata zemljišta u Kosiću kod Danilovgrada.

“Ja sam mom vozaču dao pare da ta zemlja završi na njegovo ime”, izjavio je Knežević. Vlasnik Atlasa je pozvao predsjednika Skupštine da “objasni kako je njegova zemlja u Bjelopavlićima završila u rukama jednog od naših uhapšenih vozača, koji je ni kriv ni dužan držan u pritvoru, dok su pokušavali da ga lažno optuže da je učestvovao u pranju novca za DF”.

“Preko njega i mojih drugih zaposlenih, htjeli su da mene kasnije lažno optuže da sam učestvovao u državnom udaru. Ja sam mom vozaču dao pare da ta zemlja završi na njegovo ime”, dodao je Knežević.

On tvrdi da je Specijalno državno tužilaštvo već izuzelo kao dokaz Brajovićev “dosije kartica i računa iz Atlas banke, kao i podatke o prodaji zemlje koja mu je, kako on reče, porodično nasljeđe”.

MANS je objavio da je Ivan Brajović  krajem 2013. (kasnije preimenovana u Energo Invest Group) sklopio predugovor o prodaji skoro 4500 m2 zemljišta u naselju Kosić, opština Danilovgrad. Cijena koja je tom prilikom dogovorena je iznosila 150.000 eura.

Vlasnici kompanije Free Energy su tada, objavio je MANS, bili srpski biznismeni Ratko Stanivuković i Svetomir Stefanović. Sredinom 2015. godine Stefanović je izašao iz kompanije, a ona mijenja naziv u Energo Invest Group.

Samo dva dana nakon sklapanja ovog ugovora, Atlas Banka je kompaniji Free Energy odobrila kratkoročni kredit od 150 hiljada eura. Kao jedna od mjera obezbjeđenja je navedena mogućnost upisa hipoteke na imovini Brajovića a hipoteka na to zemljište je stavljena u junu 2016. godine, više od dvije godine od kada je uzet kredit za njegovu kupovinu.

Sastavni dio ugovora o hipoteci je bio i izvještaj o procjeni vrijednosti nekretnine, gdje se navodi da vrijednost zemljišta iznosi 81 hiljada eura, što je skoro tek polovina iznosa koji je kompanija platila Ivanu Brajoviću.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju, kako su objavili, da je Atlas Banka već nakon šest mjeseci tražila brisanje hipoteke, te dopisom od 13. januara 2017. godine obavijestila danilovgradski katastar da je kompanija Energo Invest Group (nekada Free Energy) u cjelosti izmirila dugovanja po kreditu od 150 hiljada eura.

Dvije sedmice nakon toga, kompanija za 55 hiljada eura prodaje zemljište koje je od Brajovića kupila za 150 hiljada eura. Novi vlasnik je Dražen Vujisić, jedan od vozača predsjednika Atlas Grupe, Duška Kneževića, osumnjičen od strane Specijalnog državnog tužilaštva za pranje novca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: