Počela obnova puta Pljevlja – Mihajlovica: Tri trake prije novog graničnog prelaza

    1 godina pre 2346 pregleda Izvor: pvnovine.com

Radovi na obnovi puta Pljevlja – Mihajlovica započeli su krajem avgusta a zbog toga se na nekim dijelovima puta povremeno saobraća jednom trakom. Putni pravac Pljevlja – Mihajlovica dug je 12,9 kilometara do granice sa Srbijom, a vrijednost posla sa Crnagoraputem (Štrabagom) je 8,2 miliona evra. Rok za izvođenje radova je 12 mjeseci, tokom 2020. i 2021. godine. Put se gradi iz sredstava kredita Evropske investicione banke.

Najveći dio puta koji se obnavlja oko 10 kilometara prolazi kroz MZ Crljenice, a predsjednik ove MZ smatra da će obnova puta doprinijeti i mještanima koji će brže i lakše stizati do svojih kuća. Gačević ističe da je prije dvije godine završen proces eksproprijacije privatnog zemljišta oko puta koji se proširuje.

-Ispred MZ poslaćemo zahtjev, da se dio seoskih puteva koji imaju prilaz na ovaj magistrali put nakon proširenja i obnove uredi i da se svaki dovede u prvobitno stanje. Radove osim Crnagoraputa (Štrabaga) izvode i podizvođači. Pokušaćemo da neke kraće pravce popravimo, a već smo imali usmeni dogovor sa rukovodiocima Crnagoraputa koji nadziru radove – ističe Gačević.

Gačević, takođe, ističe da bi uskoro trebala da počne izgradnja novog graničnog prelaza Ranče koji će se nalaziti uz samu granicu sa Srbijom i tako će riješiti probleme nekih mještana ove MZ.

-To će riješiti probleme mještana sela Ranče koji su svakodnevno morali da prolaze granični prelaz Ranče da bi došli do svojih kuća, koje se nalaze na teritoriji Crne Gore. Takođe, riješiće se i problemi mještana sela Obarde jer neće više morati da čekaju na graničnom prelazu da bi došli do svojih domova kao i da bi na vrijeme stigli na posao – kaže Gačević, dodajući da je u toku eksproprijacija zemljišta za novi granični prelaz.

On objašnjava da će na obnovljenom putu Pljevlja – Mihajlovica – granični prelaz Ranče, biti dio sa tri kolovozne trake dug oko kilometar iz pravca Crne Gore, a taj dio će biti između sadašnjeg graničnog prelaza i novog graničnog prelaza u blizini granice sa Srbijom.

Između ostalog radovi na obnovi puta Pljevlja – Mihajlovica obuhvataju: proširenje poprečnog presjeka puta (širina i broj traka, kao i proširenje bankina i ivičnjaka); izgradnju treće trake na određenim dionicama, korekcije trase i profila za poboljšanje brzine, radijusa okretanja, zaustavljanja i daljine vidljivosti priključaka; rehabilitaciju ili rekonstrukciju mosta, izgradnju novih i rekonstrukciju oštećenih propusta, kao i potpornih i obložnih zidova; izgradnju nove i rekonstrukciju drenaže i ispusta cijevi i zaobljenih rampi nadvišenja za poplave; rehabilitaciju kosina, rahabilitaciju i zaštitu usijeka i zasjeka; unapređenje kapaciteta nosivosti temelja i rehabilitaciju i zaštitu nasipa; zamjenu kolovoznih, oštećenih slojeva asfalta; postavljanje ili obnavljanje saobraćajne signalizacije i opreme (horizontalna i vertikalna signalizacija, kolobrani, odbojne ograde, ogledala i ostalo).

Izmještena asfaltna baza opet sporna

Asfaltna baza Crnagoraputa je bila predviđena da se izgradi u mjestu Košudo na posjedu Vukomana Marića odnosno u krugu pilane, ali došlo je do protesta mještana koji žive u neposrednoj blizini pilane.

-Nekoliko desetina mještana Košudola su se peticijom odbratili Crnagoraputa koji je uvažio njihov zahtjev i premjestio asfaltnu bazu. U saznanju sam da će se asfaltna baza izmjestiti dva kilometra ispod Košudola kod pilane Spajića na imanju Brašanaca. Ipak, mještani sela Otilovići najavili su da će i oni negodovati Crnagoraputu, jer se u blizini mjesta gdje je predviđena asfaltna baza nalaze kapitaže za pijaću vodu mještana Otilovića. Ova asfaltna baza će služiti ne samo za asfaltiranje puta Pljevlja – Mihajlovica, već i puta Pljevlja – Mataljka – naglašava Gačević.

Proboj puta Mihajlovica – groblje u Sažićima

Opština Pljevlja je početkom septembra izvodila i radove na proboju puta od Mihajlovice do groblja u Sažićima dugog oko kilometar.

-Pored tog puta tražili smo proboj još dva puta u MZ Crljenice, to su putevi Košudo – kuće Despotovića i kuće Gačevića do brda u selu Ranče i nadam se da će i oni biti probijeni – kaže Gačević.

Najnovije vijesti

Po rastu BDP-a sada u vrhu Evrope

25. septembra 2021. 10:15

Spaliće 21.360 doza AstraZeneke

25. septembra 2021. 09:41

Prognoza vremena – 25. septembar

24. septembra 2021. 22:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26315 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11665 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10958 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10320 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9542 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9019 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8569 pregleda
%d bloggers like this: