Počinje nova faza programa Energetski efikasan dom

    7 meseci pre 473 pregleda Izvor: cdm.me

Ministarstvo ekonomije pokreće novu fazu programa „Energetski efikasan dom“. Cilj programa je smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori. saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

“Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo 200.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za: kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket); kupovinu i ugradnju visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, kupovinu i ugradnju multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta, ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

U okviru Programa, građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 € sa periodom otplate do šest (6) godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo ekonomije subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo ekonomije, kako su rekli, sprovodi ovaj Program u saradnji sa partnerskim firmama (izvođačima radova): Mikromont (Bijelo Polje), Home Systems (Podgorica), Plam Inženjering (Podgorica), Veneta Plamen (Podgorica), Energos (Pljevlja) Ening (Nikšić), ETG grupa (Podgorica), Grijanje (Danilovgrad), NS Elektronix (Bar), Korovljević (Herceg Novi), VHM Solutions (Nikšić), MD Momo (Berane), Sistem-MNE (Podgorica), Konzorcijum Solar power (Podgorica), Sienersys (Podgorica), Konzorcijum Eficom (Podgorica), kao i partnerskim bankama: Erste banka, Hipotekarna banka, Lovćen banka i Prva banka.

“Procedura apliciranja je takva da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa „Energetski efikasan dom“. Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu ekonomije, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u Programu “Energetski efikasan dom”,  uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan odnosno da je u procesu legalizacije.

Zahtjevi za učešće u Programu mogu se dostaviti u periodu od 21.oktobra do 5.novembra. Zahtjev i propratna dokumentacija se mogu dostaviti: putem mejla na: [email protected] , lično na arhivu Ministarstva ekonomije (Rimski trg 46, 81000 Podgorica) ili putem pošte. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi COVID19, preporuka Ministarstva ekonomije je da građani traženu dokumentaciju dostavljaju putem maila”, dodaje se u saopštenju.

Ukoliko je zahtjev odobren, kako pojašnjavaju, Ministarstvo ekonomije izdaje uvjerenje da je građanin kvalifikovan za učešće u Programu, nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit.

“Procedure za implementaciju programa „Energetski efikasan dom“, kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga ponuđenih u okviru Programa, obrazac zahtjeva za dobijanje uvjerenja za učešće u Programu mogu se preuzeti na sajtu: www.energetska-efikasnost.me.

Sve informacije u vezi navedenog programa možete dobiti putem e-mail: [email protected] ili putem tel. 020 482 446. Informacije o dinamici sprovođenja Programa biće redovno objavljivane na sajtu: www.energetska-efikasnost.me”, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

U prethodnoj fazi programa “Energetski efikasan dom”, mjere energetske efikasnosti su primjenjene u 187 domaćinstva u Crnoj Gori. Program „Energetski efikasan dom“ predstavlja svojevrstan nastavak programa „Energy Wood“, koji je Ministarstvo ekonomije kroz tri faze realizovalo od 2013. godine, i u okviru kojeg je ugrađeno oko 1.010 sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 13. MAJ

12. maja 2021. 19:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 21577 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8354 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7642 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7552 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7316 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7260 pregleda
%d bloggers like this: