Počinje novo razmatranje žalbi Šarićeve grupe osuđene za šverc kokaina

    1 sedmica pre 344 pregleda Izvor: dan.co.me

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas će početi javna sjednica za razmatranje žalbi na prvostepenu presudu Pljevljaku Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Kako piše Blic, nakon ovog javnog dijela sjednice biće donijeta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Prethodnu drugostepenu presudu u maju je ukinio Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom lijeki Šarićevih advokata iz procesnih razloga, zbog nepropisnog sastava apelacionog vijeća koje je odlučivalo o žalbama. Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Juzne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od devet i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svjedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 mjeseci zatvorane.

Darko Šarić, našao se nedavni i na udaru tužilaštva u Milanu, koje je podiglo optužnicu protiv njega. Kako je za Kurir ranije potvrdila advokatica Gordana Kozlovački Pasini, na optužnici se nalazi 15 naših državljana.

– Predmet je godinama stajao, sada je ponovo aktiviran. Prvo ročište mom klijentu zakazano je za decembar, kada bi trebalo da se pred sudijom održi preliminarno ročište kako bi se odlučilo da li je optužnica osnovana ili ne – potvrdila je Gordana Kozlovački Pasini, koja brani jednog od optuženih Srba iz tog predmeta. Ime klijenta, ali ni ostalih optuženih nije želela da otkriva.

Sud u Milanu je 2012. već donio jednu presudu kojom su prvostepeno bila osuđena petorica Srba, tri državljanina Crne Gore i dva Bosne na kazne od 10 do 20 godina zatvora zbog šverca kokaina. Dvoje njih tada je oslobođeno. Imena osumnjičenih državljana Srbije ni tada nisu javno saopštena. Italija je 2010. pokrenula akciju „Loptice“, u kojoj je uhapšen i Vitomir Bajić, koji se godinu dana kasnije ubio u zatvoru u Italiji, a postupak je vođen protiv Duška Šarića, rođenog brata Darka Šarića, koji je oslobođen optužbi da je učestvovao u švercu. Navodno su optužbom bili obuhvaćeni i Milovan Milovac Nikola Dimitrijević.

Odlaganje ročišta, traženje izuzeća tužioca, otkazivanje advokatima…

Odlaganje ročišta, traženje izuzeća tužioca, otkazivanje punomoćja advokatima, šest branjenika iako je zakonski moguće imati najviše pet, promjena članova sudskog vijeća, samo su neki od detalja koji su obilježili suđenje Darku Šariću za trgovinu narkoticima i pranje novca, psala je ranije Nova S.

Suđenje Šariću i 16 optuženih za pranje 22 miliona eura, stečenih krijumčarenjem narkotika, odlagano je u Specijalnom sudu u Beogradu najmanje 27 puta. Odlaganja je bilo zbog traženja izuzeća tužioca Mladena Nenadića, republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, sudskog vijeća, a svaki put, zahtjevi odbrane su odbijani.

Završne riječi, zbog čestih odlaganja, nisu mogle mjesecima da otpočnu, iako je trebalo da se održe još septembra 2018. godine, što se činilo da odbrana okrivljenih pokušava da opstruiše postupak. Advokati odbrane, zbog brojnih odlaganja, novčano su kažnjavani, ali ih ni to nije spriječilo. Razlozi prezakazivanja pretresa bili su i nedolasci advokata, a jednom je odloženo jer je jedan od advokata, postao djed.

Pored toga što se stekao utisak da odbrani ide u prilog odlaganje ročišta, činilo se da česta odlaganja idu u prilog i sudu.

Najnovije vijesti

Zov sukanja

30. novembra 2021. 16:39

Uvoz šest puta veći od izvoza

30. novembra 2021. 09:46

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29663 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12965 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12325 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12001 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11808 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11104 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10525 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10373 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9085 pregleda
%d bloggers like this: