Počinje realizacija projekta „Toplifikacija Pljevalja – za čista i topla Pljevlja“

    2 meseca pre 465 pregleda Izvor: pobjeda.me

Elektroprivreda Crne Gore EPCG počinje realizaciju projekta „Toplifikacija Pljevalja – za čista i topla Pljevlja“. U pitanju je projekat koji se čeka već 40 godina i na posljednjoj sjednici Odbor direktora EPCG je donio odluku o početku realizacije ove investicije.

– Radi se o izradi primarnog toplovoda od Termoelektrane Pljevlja, koja će biti toplotni izvor nakon realizacije ekološke rekonstrukcije, do grada, čime će se steći uslovi da se postojeća infrastruktura priključi na toplotni izvor i da se obezbijedi perspektiva da se u u drugoj i trećoj fazi ta toplotna grana širi po gradu – saopšteno je iz EPCG-a.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kaže da o efektima investicije ne treba posebno govoriti.

– U pitanju je decenijsko čekanje na zdravu životnu sredinu čime će Pljevlja konačno, poslije toliko decenija, stvoriti uslove za zdravu životnu sredinu gašenjem brojnih kotlarnica u centru grada i brojnih individualnih ložišta. Upravo na onim kotama, koje su u kotlini najniže, riješiti će se ,uvjeren sam, odmah u prvoj fazi prilikom konekcije na postojeću toplotnu infrastrukturu više od 50 odsto problema – kaže Rovčanin.

On je rekao da je drugi efekat veoma važan, ne samo za Pljevlja, EPCG, nego i za državu Crnu Goru, u susret zatvaranja Poglavlja 27 – životna sredina i predpristupnim pregovorima sa EU, a to je zaštita životne sredine.

– Treći efekat koji je veoma važan za komunalno preduzeće koje će vjerovatno biti snabdijevač toplotnom energijom, koje će imati finansijske efekte. I cijena toplotne energije će biti manja za sve građane Opštine Pljevlja – naglasio je Rovčanin.

Dinamika realizacije ovog projekta je ubrazana i u toku je formiranje komisije od predstavnika EPCG, Opštine Pljevlja i Uprava za javne radove. Planirano je da se početkom naredne godine krene u radove a realizacija je predviđenja za nekoliko mjeseci od početka.

Direktor TE „Pljevlja“ Dobrilo Gačević navodi da će se dio pare oduzeti sa postrojenja i magistralnim vodom će se uputiti prema gradu.

– Magistralni vod je dužine 4,5 do 4,7 kilometara. Snaga koja se oduzima sa dubinskog postrojenja je toplotnih 40MW.. Ključni efekti projekta su, pored ekološkog koji je nemjerljiv za grad, tu je i ekonomski, odnosno energetski, jer će se dio primarne enegije uštedjeti na sve ono što se troši u gradu, na grijanje i komponente uglja koje se troše za to, biće ušteđene i podići će se ukupna efikasnost elektrane kao energetskog objekta – ističe Gačević.

U EPCG-u podsjećaju da će ubrzo početi ekološka rekonstrukcija TE „Pljevlja“ čiji projekat je vrijedan 54 miliona eura. Privodi se kraju dio projekta fazne rekultivacije deponije Maljevac vrijednosti 20 miliona eura, dok se izmiještanjem Pališkog potoka konačno dobija čista rijeka Ćehotina.

– Ovim projektima građani će konačno imati čistija, zdravija i toplija Pljevlja – poručuju u EPCG-u.

Najnovije vijesti

CEDIS: Milionski projekti u Podgorici

23. septembra 2021. 15:10

Sjutra predstavljanje novih mjera

23. septembra 2021. 12:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26241 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11657 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10894 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10268 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9462 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8965 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8570 pregleda

Dječak se samo prekrstio i skočio

19. avgusta 2021. 8549 pregleda
%d bloggers like this: