EXIT

Podmorski kabl za veći energetski potencijal

  • 5 mjeseci pre
  • 179 pregleda
  • Izvor: rtcg.me

“Komercijalna upotreba kabla se može očekivati krajem tekuće godine, odnosno nakon završetka testiranja konvertorskog postrojenja i podmorskog kabla, koje realizuje strateški partner CGES-a, italijanski operator prenosnog sistema-Terna Rete Internazionale“, rekao je Kujović u intervjuu agenciji Mina-business.

Podmorski kabl dužine 433 kilometra, koji energetski spaja Italiju i Crnu Goru, postavljen je početkom juna.

“CGES je realizovao projekte trafostanice 400/110/35 kilovolti (kV) Lastva i dalekovoda 400 kV Lastva-Trebinje i Lastva-Podgorica na dionici Lastva-Čevo kako bi obezbijedili uslove za povezivanje elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije“, kazao je Kujović.

On je naveo da se podmorskim kablom između Crne Gore i Italije uspostavlja novi tranzitni pravac kojim se povezuju elektroenergetski sistemi regiona, zapadne i istočne Evrope, odnosno Italije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije, čime Crna Gora postaje jedno od najznačajnijih energetskih čvorišta Evrope.

“Tim povezivanjem se stvaraju preduslovi za ulaganja u proizvodne i prenosne kapacitete u Crnoj Gori i regionu“, dodao je Kujović.

Prema njegovim riječima, korisnicima crnogorskog prenosnog sistema će taj projekat pružiti značajno veći kapacitet, sigurnost i pouzdanost prenosne mreže, omogućavajući pretpostavke za kvalitetnije obavljanje djelatnosti i dalji razvoj.

“Zatim, dobijamo mnogo pouzdanije napajanje crnogorskog primorja, gdje će se stvoriti uslovi za dalji razvoj tog dijela Crne Gore, posebno kada je u pitanju turizam“, kazao je Kujović.

Benefit je, kako je ocijenio, i direktna veza Crne Gore sa tržištem električne energije u EU.

“Njegovo puštanje u pogon, vidimo i kao šansu, kao dobar preduslov za realizaciju energetskih potencijala regiona. Pored toga, prihodi od tranzita i zakupa prenosnih kapaciteta, uticaće na smanjenje troškova koji plaćaju korisnici prenosnog sistema“, smatra Kujović.

Dodatno, biće obezbijeđeni i značajni prihodi po osnovu 20 odsto udjela CGES-a u ukupnom kapacitetu kabla.

Kujović je, odgovarajući na pitanje koliko je CGES u ovoj godini opredijelio za investicije i koliko je trenutno izvršenje plana ulaganja, kazao da je planirano da se tokom ove godine u investicione projekte uloži 27,7 miliona eura.

“Trenutna realizacije je oko 35 odsto u odnosu na planiranu“, dodao je Kujović.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.