Podnijet optužni predlog protiv vladike Joanikija i osam sveštenika SPC

  • 2 sedmice pre
  • 232 pregleda
  • Izvor: cdm.me

Nakon završenog izviđaja nikšićko Osnovno državno tužilaštvo danas je podnijelo i predalo Osnovnom sudu u Nikšiću optužni predlog protiv devet sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke zato što su dana 12. maja, postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta, litije, ulicama Nikšića, saopštio je na konferenciji za novinare rukovodilac nikšićkog ODT-a Stevo Šekarić.

Šekarić je kazao da su episkop budmiljansko nikšićki Joanikije i sveštenici Srpske pravoslavne crkve Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević optuženi da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Prema riječima Šekarića Tužilaštvo je u toku izviđaja prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku od 72 časa, dok su se okrivljeni nalazili, privedeni i zadržani.

“Tužilaštvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora prema okrivljenim, jer smatra da za tim nema više zakonskog osnova s obzirom da je podignut optužni predlog protiv okrivljenih“, pojasnio je Šekarić dodajući da je propisana kazna za ovo djelo do jedne godine zatvora ili slijedi novčana kazna.

On je naglasio i da je odluka o puštanju iz pritvora Joanikija i sveštenika donesena kasno jer da su je mogli donijeti ranije oni bi tako i uradili.

“Tako su iziskivale neke procedure u toku izviđaja neophodne za kompletiranje materijala na osnovu koga bi mogli da podignemo optužnicu, pribavljanje i kompletiranje audio i video dokumentacije. Trebali smo da saslušamo dva svjedoka od kojih smo odustali smatrajući nakon analize cjelokupne tehničke dokumentacije da nije neophodno njihovo saslušanje da bi mogli podići optužni predmet”, pojasnio je Šekarić.

On je kazao i da je odluka o zadržavanju donesena na osnovu zakona o krivičnom postupku zbog osnovane sumnje da bi optuženi mogli ponoviti izvršenje krivičnog djela.

Episkopu budimljansko -nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika sinoć je ukinuto zadržavanje od 72 sata.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.