Podnijet prvi zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti

    1 godina pre 482 pregleda Izvor: vijesti.me

Beogradski advokati Milenko i Momir Radić podnijeli su danas Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu saglasnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Ustavom i međunarodnim ugovorima.

Inicijativom, u koju je Tanjug imao uvid, traži se od crnogorskog Ustavnog suda da donese odluku kojom će osam odredbi tog Zakona, spornih za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i njene vjernike, proglasiti neustavnim i nesaglasnim sa međunarodnim ugovorima.

Predlaže se da Ustavni sud naloži da se obustavi primjena osporenog Zakona prema vjerskoj zajednici SPC do okončanja postupka ocjene njegove ustavnosti ili do zaključenja ugovora između SPC i Vlade Crne Gore, kao što je to već učinjeno sa jevrejskom, rimokatoličkom i islamskom zajednicom.

Advokati upozoravaju da primjenom ovog Zakona “nastupa izvjesnost neotklonjivih posljedica” – gubljenje statusa pravnog lica, zadiranje u pravo na imovinu nacionalizacijom bez naknade, sužavanje dostignutog nivoa ljudskih prava i prava na uživanje vejrskih sloboda, diskriminacija i nasilna asimilacija.

Zbog toga Ustavnom sudu predlažu da državnim organima i organizacijama naredi da obustave izvršenje pojedinačnih akata i radnji koje su preduzeli ili su planirali da preduzmu prema SPC na osnovu tog Zakona.

U obrazloženju inicijative podsjeća se da je od 1219. godine, kada je Sveti Sava u Nikeji dobio titulu arhiepiskopa za “sve srpske i pomorske zemlje, SPC nesmetano posjedovala i sticala objekte i zemljište u Crnoj Gori.

Međutim od danas nakon 800 godina, kako navode, država Crna Gora u članu 62. spornog Zakona retroaktivno konstatuje da objekti i zemljišta SPC-a, na današnjoj teritoriji te države ne pripadaju i da nikada nijesu pripadali SPC, jer SPC ne posjeduje “dokaze o pravu svojine na tim objektima i na zemljištu do 1. decembra 1918. godine.

Pored toga, advokati tvrde i da na osnovu donijetog Zakona, počev od danas, pa dok se ne registruje, SPC koja gubi status pravnog lica, ne može posjedovati, sticati i ostvarivati prava, koja u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, pripadaju isključivo registrovanim ili evidentiranim vjerskim zajednicama, kao pravnim licima.

S obzirom na to da Zakon nije predvidio prelazni rok za registraciju vjerskih zajednica to, prema mišljenju advokata, znači da država Crna Gora od danas ima pravo da primjenjuje sve zakonske sankcije prema SPC.

„Dok je vjerskim zajednicama koje su prijavljene i evidentirane u skladu sa Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica koji je danas prestao da važi, ostavljen rok od devet mjeseci da dostave prijavu za upis u novu Evidenciju“, navodi se, između ostalog, u Inicijativi.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 13. MAJ

12. maja 2021. 19:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 21576 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8354 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7642 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7552 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7316 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7260 pregleda
%d bloggers like this: