Pogledajte koja je najjeftinija destinacija na svijetu

    4 meseca pre 252 pregleda Izvor: dnevno.me

Već 16 godina zaredom britanski The Post Office pravi listu evropskih gradova koji pružaju najbolju vrijednost za uloženi novac.

Ovih je dana izašla nova lista za tekuću godinu koja upoređuje 35 evropskih gradova i otkriva koje su to najisplativije evropske destinacije.

Ove godine to je portugalska metropola Lisabon.

The Post Office izračunava i upoređuje prosječnu cijenu vikenda u gradu za dvije noći u hotelima sa tri zvjezdice. Dodajte tome i cijenu nekih vrhunskih turističkih atrakcija, razgledanje turističkim autobusom, cijenu javnog prevoza, hranu i piće.

Lisabon je pravo mjesto ovog ljeta ako želite da provedete nevjerovatan mini odmor ili produženi vikend u gradu bez trošenja mnogo novca.

Ova destinacija za odmor našla se na vrhu liste najjeftinijih gradskih odmora u Evropi, što je podsticaj za turiste, koji već hrle u Lisabon zbog svjetski poznatog noćnog života, prelijepih plaža i ukusne hrane.

Iz perspektive turista, cijene u portugalskoj prijestonici uglavnom nijesu pod uticajem inflacije i krize troškova života, koje su porasle za samo dva odsto u odnosu na prošlo ljeto.

Dva noćenja u hotelu sa tri zvjezdice u prosjeku koštaju oko 140 eura, što je samo pet odsto više nego prošle godine, u poređenju sa povećanjem cijene od preko tri odsto u svakom drugom ispitanom gradu. U stvari, cijene u Lisabonu bile su manje od trećine onih u najskupljim evropskim gradovima, poput Venecije i Amsterdama.

Lisabon je odlično mjesto za posjetu iz više razloga. Grad je donekle nasumično lociran na krševitom pejzažu na zapadnoj obali zemlje, pružajući mnogo raznovrsnih i odličnih pogleda. Za njega se kaže da je jedan od najstarijih gradova na svijetu, a prema legendi, osnovao ga je Uliks po povratku iz Trojanskog rata.

Titulu najskupljeg grada u Evropi ponio je Amsterdam, gdje bi za vikend trebalo izdvojiti 835 eura, a među najskupljima su Pariz, Venecija, Ženeva, Belfast i London. Dubrovnik u Hrvatskoj zauzeo je prvo mjesto na listi gradova sa najskupljim ulaznicama za kulturno-istorijske znamenitosti.

Lista najisplativijih evropskih gradova tekuće godine, počevši od najjeftinijih: Lisabon (Portugal), Vilnjus (Litvanija), Krakov (Poljska), Atina (Grčka), Riga (Letonija), Porto (Portugal), Zagreb (Hrvatska), Budimpešta (Mađarska), Varšava (Poljska) i Lil (Francuska).