Pojačano prisustvo migranata mlađe životne dobi u užem dijelu grada

    2 meseca pre 900 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

Proteklih dana opet je primjetno pojačano prisutno migranata u opštini Pljevlja. Ono što je ranije bila praksa je da bi posle pristizanja kombi vozilima iz Podgorice vrlo brzo nastavljali u pravcu granice sa Bosnom i Hercegovine. Međutim proteklih dana je primjetno da se migranti mlađe životne dobi, obićno u grupama, mnogo duže zadržavaju u užoj gradskoj zoni, kao što je slučaj sa ovom grupom mladića sa fotografije, koji su iz Bangladeša.

Očigledno je da se radi o ekonomskim migrantima i u odnosu na ranije godine sve se više radi o migrantima iz područja koja nisu zahvaćena ratnim sukobima. U Centru za prihvat stranaca na Božaju ima mjesta za 60 osoba ali se posle registracije migranti u tom centru dugo ne zadržavaju, već pokušavaju da se što prije domognu država Evropske unije.

U pljevaljskoj humanitarnoj organizaciji „Bona Fide“ trenutno se nalazi oko 50 migranata. Najviše je porodica sa djecom iz Avganistana. Ova pljevaljska nevladina organizacija se prevashodno bavi sprovođenjem Aktivnosti na zaštiti žena i djece od nasilja, mirovnim aktivnostima, tranzicionoj pravdi i suočavanju s prošlošću kao i podršci izbjeglicama i migrantima. U Razgovoru sa Sabinom Talović, direktoricom „Bona Fide“ smo saznali da su najveći problemi materijalne prirode, jer novca za osnovne potrebe nema i da nije pojedinih pljevaljskih dobrotvora koji svojim donacijama pomažu da se nahrane i odmore migranti na njihovom putu prema granici sa Bosnom i Hercegovinom, teško bi bilo bilo šta učiniti.

Iako ima Centar za registraciju na Božaju, migranti i ilegalno prelaze granicu sa Crnom Gorom zbog razuđene i loše obezbjeđene granice. U Crnoj Gori se humano postupa sa migrantima, ali je upitno koliko se od strane nadležnih organa dovoljno dobro kontroliše njihovo kretanje, kažu iz Mreže nevladinih organizacija Sjevera.

Ono što je sigurno je da se radi o pojačanom prisustvu migranata iz pravca Albanije, iako je u medijima bilo nagovještaja da veliki broj migranata opet sve više koristi staru rutu, koja preko Srbije ide prema Mađarskoj.

Najnovije vijesti

CEDIS: Milionski projekti u Podgorici

23. septembra 2021. 15:10

Sjutra predstavljanje novih mjera

23. septembra 2021. 12:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26243 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11657 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10895 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10270 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9466 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8967 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8570 pregleda

Dječak se samo prekrstio i skočio

19. avgusta 2021. 8549 pregleda
%d bloggers like this: