Pokradeno 700.000 kubika drveta

    1 mesec pre 205 pregleda Izvor: pobjeda.me

Foto: Pixabay –

Istraga Uprave policije pokazala je da je nelegalnom sječom šuma Crnoj Gori nanijeta šteta od nekoliko desetina miliona eura i da su uništeni i brojni putevi, kazao je ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović na kontrolnom saslušanju na Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Ocijenio je da je šumarska mafija u Crnoj Gori jaka i organizovana, te da ima spregu sa dijelom državnog aparata i dodao da je Uprava policije protiv lovočuvara podnijela ogroman broj krivičnih prijava zbog nesavjesnog rada i zloupotrebe položaja. Naveo je i da postoji inicijativa da se kroz izmjene zakona lovočuvarima da status službenih lica, što će MUP podržati.

Na pitanje Damira Gutića (BS) da li postoji dobra saradnja sa tužilaštvima i sudovima, Šaranović je odgovorio da imaju problema sa sudstvom. – Džaba hapsimo kada nemamo presudu. Imamo saradnju gdje ne postoji dovoljna dinamika realizacije predmeta – kazao je Šaranović.

Jelena Božović (NSD) je rekla da se šteta nanijeta nelegalnom sječom procjenjuje na iznose od dvije do 20 milijardi eura.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Andrija Delić kazao je da oko 700.000 kubika drvne građe ne postoji u legalnim tokovima i da su šume devastirane. Naveo je da očekuju da će se novim zakonom uticati na ovu sivu ekonomiju.

Načelnik Direkcije za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Ranko Kankaraš naveo je da će se sa novim zakonom znati porijeklo stabala, odnosno kako je drvo došlo u prodaju.

– Po sadašnjem zakonu prodajemo drvo u dubećem stanju, to ne radi nijedna zemlja u EU niti jedna normalna zemlja, koja ima vrijedne šume – kazao je Kankaraš. Prema njegovim riječima, po procjenama se očekuje da bi drvni sektor ovim zakonom mogao da vrijedi od 400 do 450 miliona eura.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Miloš Rajković ističe da su reforme potrebne, ali ne po svaku cijenu. Naglasio je da su koncesioni ugovori trenutno jednogodišnji, umjesto nekadašnjih decenijskih.

On je istakao da je potpisao više urgencija kako bi se iz šuma uklonile hiljade kubika bolesnog drveta koje je sanitarno posječeno, jer neki nijesu spremili saglasnosti za aukcije i prodaje. Dodao je da na to čekaju od avgusta prošle godine.

Juče je odgođena sjednica ovog odbora na kojoj je trebalo da se razmatra Prijedlog zakona o šumama. Saopšteno je da je stigao veliki broj primjedbi na to predloženo zakonsko rješnje, između ostalog od opština, predstavnika institucija i stručnjaka.

Predsjednik Odbora Dejan Đurović (NSD) je pojasnio da je to odlučeno u razgovoru sa ministrom poljoprivrede Vladimirom Jokovićem, uz preporuku da se zakon prepravi i u kratkom roku vrati na razmatranje Skupštini.

Saslušanje o projektu ,,Montrose“ na Luštici

Odbor će organizovati konsultativno saslušanje u vezi s arbitražnim postupkom koji je pokrenuo konzorcijum koji čine ,,Northstar“ i ,,Equest Capital“ protiv države Crne Gore, a koji je trebalo da gradi turistički kompleks ,,Montrose“ na poluostrvu Luštica, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Odbora. Konsultativno saslušanje je bio prijedlog predsjednika Odbora Dejana Đurovića, koji je podsjetio na arbitražni postupak pred sudom u Londonu i upozorio da bi nas ovaj projekat mogao koštati 100 miliona eura.

Najavljeno je da će na saslušanje biti pozvani ministri državne imovine i turizma Janko Odović i Vladimir Martinović, predsjednici opština Herceg Novi i Tivat Stevan Katić i Željko Komnenović, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Bojana Ćirović i predstavnici investitora. Kuvajtski investitor, odnosno konzorcijum „Northstar‘‘ i „Equest Capital Jersey“, trebalo je da izgradi turistički kompleks, ali je u februaru obavijestio Vladu da je pokrenuo arbitražni postupak. ,,Northstar“ je 22. jula

obavijestila Vladu da raskida 90-godišnji ugovor o zakupu 511.000 kvadrata zemljišta za gradnju hotela Ritz-Carlton. Premijer Milojko Spajić je prošle sedmice, odgovarajući na poslaničko pitanje Đurovića, saopštio da u ovom momentu ne mogu predvidjeti vrijednost odštetnog zahtjeva, imajući u vidu da suprotna strana traži i izgubljenu dobit, a koja će se utvrđivati u naknadnom postupku.