Pokušaji da se objedini opozicija osuđeni na propast

    1 mjesec pre 305 pregleda Izvor: cdm.me

Ne treba imati nikakvu iluziju da opozicija može na predstojećim parlamentarnim izborima izaći sa jedinstvenom listom na kojoj bi bili Demokratski front i Demokrate, jer između tih partija postoji velika sujeta i suprotstavljenost, ocijenio je politički analitičar Srđan Vukadinović za Dnevne novine.

On smatra da pokušaji da se objedini opozicija i održe zajednički sastanci vode propasti, kao što se to pokazalo i na nedavnom sastanku koji je organizovala Socijalistička narodna partija.

Vukadinović je, komentarišući sve učestalije pozive opozicije da se okupe, ostave po strani različitosti i zajedno izađu na parlamentarne izbore 30. avgusta, rekao da je nesporno da bi jedinstvena lista opozicije mogla da ostvari značajniji rezultat na izborima, ali da, prema njegovom mišljenju, u sadašnjim odnosima unutar opozicije, ne može doći do takvog dogovora.

“To su dvije konstante koje u Crnoj Gori postoj e deset i više godina. To se vidjelo i na primjeru kandidature Miodraga Lekića za predsjednika države. Poslije toga više nema mogućnosti da se opozicija objedini”, smatra Vukadinović.

Razlog tome je, kako ističe, suviše velika sujeta, suprotstavljenost i različitost među opozicionim partijama i njihovim liderima.

“Različitosti teško da mogu praviti nešto jedinstveno. Čak i ako postoji jedan znak koji ih sve povezuje, a to je da sruše DPS i njihovog lidera. Kad bi se to desilo, imali bismo istu sliku kao u Kotoru, Budvi, Herceg Novom. Zbog raznorodnosti došlo bi do toga da se nasiljem rješavaju stvari, a ne demokratskim principima”, navodi Vukadinović.

Prema njegovim riječima, u slučaju da opozicija dobro prođe na izborima, Crna Gora bi, zbog sujete između opozicionih lidera mnogo čekala na Vladu.

Smatra, takođe, da koaliciona lista nije moguća, prije svega, između najjačih opozicionih partija Demokrata i DF-a, jer su razlike između njih po mnogim pitanjima mnogo veće, nego što su između DF-a i DPS-a i Demokrata ili DPS-a.

“U tom slučaju, veliki problem bi bio ko će biti nosilac liste, premijer… Tamo gdje je DF nema Demokrata, ne žele čak ni da dođu, a ne da učestvuju u raspravi. Tamo gdje su Demokrate nema DF-a, a primjer toga su bile sjednice Odbora za reformu izbornog zakonodavstva”, navodi Vukadinović.

Kako kaže, Demokrate mogu uzeti glasove DF-u i obratno, ali su svjesni da ne mogu preoteti glasove DPS-a.

Vukadinović očekuje da će DPS po svoj prilici i na narednim izborima pobijediti i biti na vlasti naredne četiri godine, zajedno sa koalicionim partnerima.

“Ova kampanja i sva aktuelna događanja bi trebalo da budu nauk opozicionim grupacijama da u nekim narednim izbornim ciklusima naprave nešto sa jedinstvenim listama. Jedinstvene liste zahtijevaju da poslije određenih slabih rezultata lideri opozicije siđu sa političke scene i ustupe mjesto nekim drugim liderima te iste opozicije. To se nije desilo 2016, već opozicija, kad izgubi izbore, pokušava da “premješta.ciljeve”, odnosno da nađe navodne razloge za gubitak povjerenja birača, kako bi sa sebe skinuli odgovornost za izborni rezultat”, smatra Vukadinović.

Prema njegovim riječima, opozicija će ponovo govoriti 0 neregularnim, pokradenim izborima, a pri tome će ih, očekuje Vukadinović, svi međunarodni posmatrači priznati, čak i ako se opozicija odluči na bojkot.

Biće uspjeh i ako budu u tri kolone

Prema riječima Srđana Vukadinovića, opozicija mora da radi na tome da izađe u što manje kolona, ali da su tri kolone minimalne.

“Na jednoj listi da bude DF, drugoj Demokrate, a na trećoj partije koje same ne mogu da pređu cenzus, a neće ih ni Demokrate ni DF. Ako bi uspjeli to da naprave, to bi bio uspjeh opozicije. Što se tiče pokušaja da osvoje vlast, to je u ovoj situaciji nemoguće, makar kad je riječ o ovogodišnjim izborima”, navodi Vukadinović.

On smatra da bi zajedničkom listom partije koje teško mogu same izboriti cenzus pokušale da se održe u parlamentarnom životu i da ne budu marginalizovane.

“Ali, ako to urade, marginalizovaće partijsku autentičnost, ako je uopšte i imaju”, rekao je Vukadinović.

Najnovije vijesti

SPOMENIK U KRUPICAMA

11.08.2020 23:27

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6322 pregleda