Pokušava li da spriječi eventualnu smjenu? Direktorica Kliničkog centra izvještaj o svom radu poslala svim ministrima

    3 sedmice pre 286 pregleda Izvor: cdm.me

Direktorica Kliničkog centra dr Ljiljana Radulović poslala je izjašnjenje na Izvještaj Komisije Ministarstva zdravlja o njenom radu, i to ne samo ministru zdravlja već i ostalim ministrima u Vladi, saznaje CdM.

Kako CdM saznaje, direktorica je u izjašnjenju branila svoj rad i postignuća na čelu najveće zdravstvene ustanove.

Postavlja se pitanje zašto je izjašnjenje slala svim ministrima u Vladi, a na to se nadovezuje i sljedeće pitanje da li je ovo pokušaj da spriječi eventualnu smjenu sa te pozicije, nakon što je Komisija Ministarstva, a po nalogu ministra dr Vojislava Šimuna započela kontrolu dokumentacije i rad svih zdravstvenih ustanova, odnosno direktora tih ustanova.

Ministar Šimun je, nakon pregleda dokumentacije i provjere rada od strane Komisije, smijenio direktora podgoričkog Doma zdravlja i DZ u Herceg Novom. On je najavio da će to učiniti sa svima koji nijesu radili po zakonu i propisima, a koji su time ugrozili rad ustanove a samim tim i pacijente.

Mandat direktorice Kliničkog centra obilježio je, kako su to mediji izvještavali, revanšizam. Počela je sa sječom kadrova i smjenom svih rukovodećih kadrova na klinikama u KC-u. Brojni ljekari su napustili Klinički centar za njenog mandata, neki i nakon tri decenije rada. Tokom mandata doktorke Radulović, a o čemu su mediji nebrojeno puta pisali, liste čekanja su bile i po pola godine, koliko pacijenti nerijetko čekaju na red da dođu do ljekara specijaliste. Među njima su i najteži bolesnici i oni sa hroničnim oboljenjima.

CdM je krajem prošle godine objavio informaciju da preglede kod endokrinologa, gastroenterologa, pulmologa, reumatologa ili hematologa, građani Crne Gore ne mogu obaviti u Kliničkom centru Crne Gore. Čitaoci koji su se javljali redakciji CdM-a, kazali su tada da je nemoguće dobiti termin kod gastroenterologa i pulmologa u Kliničkom centru Crne Gore.

CdM je tim povodom tada konktaktirao izabrane doktore u DZ Podgorica koji su tada potvrdili da je nemoguće zakazati pregled za sve internističke grane (endokrinologija, pulmologija, gastroenterologija, hematologija, reumatologija) i dodali da je slična situacija sa nekim drugim ambulantama i naveli nam primjer vaskularne hirurgije, oftalmologije, ORL….

Pacijenti su se žalili CdM-u i na odnos medicinskog osoblja prema njima.

Jedna od njih je bila pacijentkinja A.Z. (ime poznato redakciji), koja je za CdM lani kazala da je prije i nakon porođaja preživjela pakao u Kliničkom centru Crne Gore. Tvrdila je da je doživjela nemar i bezobzirnost medicinskog osoblja ove zdravstene ustanove. Zbog svih navoda CdM je tada za komentar pitao i Klinički centar. Ali, po staroj dobroj navici, iz ustanove kojom rukovodi Ljiljana Radulović, odgovora nije bilo, baš kao i nebrojeno puta ranije.

Radulović je na funkciju došla po političkom ključu, a imenovala je tadašnja ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Odmah po dolasku na mjesto direktorice, tada novoizabrana direktorica Kliničkog centra Crne Gore smijenila je šest direktora klinika, među kojima i medicinsku direktoricu Marinu Ratković, dok je direktor Urgentnog centra Nermin Abdić podnio ostavku po dolasku Radulovićke na funkciju direktorice.

Radulovićeva je smijenila i direktora Interne klinike Sretena Kavarića. Smijenila je tada i dugogodišnjeg prvog čovjeka Klinike za bolesti srca Nebojšu Bulatovića, kao i direktora Hirurške klinike Ranka Mirovića. Na početku mandata smijenila je i direktora Centra za nauku KCCG Nemanju Radojevića, kao i direktora Klinike za neurologiju Balšu Vujovića.

Nastavila je sa sječom kadrova.

Direkotorica KC je smijenila direktora Klinike za hirurgiju Pericu Maraša, kao i direktora Klinike za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola Hasiba Lukača.

Radulović je nastavila sa smjenama rukovodećeg kadra u toj ustanovi. Radulović je 2021. smijenila i direktora Klinike za otolaringologiju, doktora Elvira Zvrka.

Podsjetimo kojim riječima je obrazložila neke smjene 2021.

Direktorica Kliničkog centra je smijenila direktoricu Stomatološke poliklinike Mariju Antunović.

“To sam učinila na zahtjev dominantne većine specijalista koji rade sa njom“, objasnila je Radulović.

Smijenjena je i direktorka Klinike za dermatovenerologiju Milena Đurović.

“Treba nam svježa energija“, kazala je Radulović.

Specijalista radiologije, doktorka Tanja Čađenović Nikolić je napustila je Klinički centar.

KCCG je napustila i specijalista ginekologije Vesna Čolaković Popović. Klinički centar je napustila i kardilog Maja Miročević Rotolo.

Klinički centar je nakon višedecenijskog rada napustio i jedan od najčuvenijih digestivnih hiturga na ovim prostorima Ranko Lazović.

Ostaje da se vidi kako je direktorica Kliničkog branila svoj rad, jer javnost je iz brojnih medijskih napisa saznala za brojne kontroverze u radu ove najveće zdravstvene ustanove.