Polaganje vijenaca palim borcima na Stražici u dvije kolone

    7 meseci pre 1730 pregleda Izvor: PV Informer

Građani Pljevalja, predstavnici opštine i skupštine grada, predstavnici boračkih organizacija, političkih partija i udruženja građana su i ove godine po tradiciji u okviru proslave 20. novembra – Dana opštine Pljevlja polagali vijence u spomen kosturnici palim borcima na brdu Stražica.

Međutim, ove godine prvu put polaganje vijenaca je organizovano u dvije kolone.

U 10 časova veliki broj građana, političkih partija, udruženja žena „20. novembar“ i UBNOR-a i antifašista Pljevalja, položilo je vjence u spomen kosturnici palim borcima u spomen parku Stražica.

Tom prilikom u ime boračke organizacije prisutnima se obratio Goran Čavić koji je podsjetio da su 20. novembra 1944. godine partizani oslobodili grad od fašista i domaćih kvislinga. U tom ratu u jedinicama narodno oslobodilačke vojske je iz pljevaljske opštine učestvovalo oko sedam hiljada boraca, od kojih je 567 poginulo, zajedno sa oko dvije hiljade građana. On je naveo da danas u Pljevljima imamo otvorenu negaciju ovih herojskih djela i prekrajanje istorije.

U ime organizacije žena „20. novembar“ prisutnima se obratila Koviljka Laušević, koja je naglasila da pljevaljski borci nikad neće biti zaboravljeni, jer je duboko poštovanje slobodarskih ideja duboko ukorijenjeno u biću našeg naroda.

Polaganju vijenaca u 10 časova je prisustvovalo znatno više građana nego prethodnih godina. Ove godine i dvije boračke organizacije su prisustvovale polaganju vijenaca odvojeno.

Prilikom polaganja vijenaca u 11 časova nije bilo prisutnih građana, a i novinari su bili iznenađeni, jer unaprijed nisu uopšte bili obavješteni da će se vijenci polagati u 11 časova, odvojeno od skupa koji je održan u 10 časova.

U 11 časova vijence su položili i predstavnici opštine i skupštine Pljevlja i političkih partija koje su na vlasti u opštini Pljevlja. Jedino nije bilo predstavnika građanskog pokreta URA. Uz predstavnike vlasti bili su prisutni i predstavnici druge boračke organizacije na čelu sa njenim predsjednikom Vidojem Despotovićem, koji se kratko obratio prisutnima.

Predstavnici opštine su pored polaganja vijenca na spomen kosturnici upalili i svijeće u pomen poginulim borcima za slobodu.

U obraćanju medijima posle polaganja vijenaca u spomen kosturnici palim borcima, Dario Vraneš, predsjednik opštine Pljevlja je apelovao da se riješimo svih sukoba iz prošlosti, da konačno u Crnoj Gori dođe do istinskog pomirenja, da poštujemo jedni druge i tako idemo u bolju budućnost.

Ove godine prvi put nova pljevaljska vlast nije organizovala tradicionalne Novembarske svečanosti, tokom kojih su, skoro mjesec prije praznika, organizovane brojne kulturne manifestacije.

Izostaće i dodjela opštinske nagrade 20. novembar, koja se svake godine povodom Dana opštine dodjeljivala istaknutim pojedicima preduzećima i ustanovama, nakon što su odbornici lokalnog parlamenta nedavno usvojili odluku prema kojoj će se najveće opštinsko priznanje dodjeljivati svake druge godine.