Policija upala u objekte Poštanske štedionice na sjeveru Kosova

    3 sedmice pre 282 pregleda Izvor: RTS

Pripadnici kosovske policije sa puškama i pancirima upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice u četiri srpske opštine na sjeveru Kosova, dok su građani u tom trenutku pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga primanja.

Foto: Kosovo online

Koordinisana akcija kosovske policije i upadi u ekspoziture Poštanske štedionice počeli su istovremeno oko 15 sati u sve četiri opštine na sjeveru Kosova.

Kosovska policija i poreski inspektori upali su u filijale Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, blokirali ih, postavljajući žute trake na ulazu, radi, kako na terenu objašnjavaju, kontrole poslovanja.

Ispred filijala štedionice su parkirana policijska vozila, a naoružani policajci pored njih. U prostorijama štedionica su inspektori.

U kosovskoj policiji su medijima potvrdili da je akcija pokrenuta oko 15 časova nakon informacija o navodno nelegalnom poslovanju.

Zamjenik komandira policije za region Sjever, Veton Eljšani rekao je da se akcija odvija uz odobrenje tužioca, te da provjeravaju prostorije Poštanske štedionice, zajedno sa poreskim inspektorima.

Pripadnici kosovske policije su upali i u zgradu Uprave za trezor u Kosovskoj Mitrovici.

Sličnih akcija nema u srpskim sredinama južno od Kosovske Mitrovice.

Vučević: Upadom u ekspoziture, Kurti pokazuje da je očajan

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upadom tzv. specijalne policije u ekspoziture banke Poštanska štedionica u Leposaviću, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici pokazuje da je očajan jer mu njegovi „ktitori“ još uvek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savjet Evrope.

Vučević je upitao međunarodnu zajednicu kome i zašto smeta Poštanska štedionica.

„Zbog čega su kosmetski Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje? Imaju li oni pravo na plate i penzije, ili je protiv njih sve dozvoljeno“, upitao je Vučević, saopštio je njegov kabinet.

Vučević je dodao da međunarodna zajednica “predugo i preblago (ne) reaguje na Kurtijeva nepočinstva’, dodaje se u saopštenju.

Dačić: Kurti nastavlja sa terorom protiv srpskog naroda

Reagovao je i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je rekao da Kurti nastavlja sa terorom protiv srpskog naroda na Kosovu, upadom policije u ekspoziture Poštanske štedionice.

„Dokle će više međunarodna zajednica tolerisati nasilje nad Srbima? Ili se to ne uklapa u kliše? Ako je hapšenje dinara dIo politike Kurtija kojeg Zapad podržava, šta je sledeće? Hapšenje dinara, protjerivanje i ubijanje Srba, zar to treba da dočekamo? Kurtiju ne vrijedi govoriti, ali ako se međunarodna zajednica ne dozove pameti, sve ovo vodi u nove sukobe na Balkanu sa nesagledivim posljedicama“, izjavio je Dačić.

Petković: Upad KPS-a u ekspoziture PŠ pokušaj izazivanja nemira i haosa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je upad kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice i trezor na sjeveru eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na sjeveru i da će o tome Beograd obavijestiti sve međunarodne predstavnike.

„Ja ću se koliko sada čuti sa Miroslavom Lajčakom, zvaću i predstavnike Kvinte i obavestićemo sve na međunarodnoj sceni o kakvom bezakonju i teroru po nalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je ovde riječ“, rekao je Petković.

Petković je dodao da nije riječ o nekom običnom eskalatornom potezu već je reč o nasilnom napadu i na sam dijalog s obzirom na to da je pitanje dinara i rešavanje sudbine Poštanske štedionice postalo sastavni dio dijaloga.

„Prema informacijama koje trenutno imamo sa terena, kosovska policija je upala u sve prostorije, tamo i dalje protivpravno i nasilno drži zaposlene koji su se tu našli u trenutku upada u ekspoziture banke Poštanske štedionice.

Jasno je da ovde nije reč o ukidanju dinara, već protjerivanju srpskog naroda i gašenju srpskih institucija na sjeveru Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

Dodao je da u trenutku upada kosovske policije u banku Poštanske štedionice u ekspoziturama nije bilo dinara, te da i sa tačke gledišta Prištine nije bilo osnova za nasilni upad.

„Aljbin Kurti ne želi nikakav dogovor, niti rješenje koje bi išlo u prilog srpskom narodu. Sve vrijeme u Briselu, glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi je glumio da želi da se dogovori, da želi rješenje, ali je iz sastanka u sastanak odbijao sve naše predloge i ništa nije želio da prihvati, čak i kad smo ponudili da isplaćujemo u evrima, čak i kad smo ponudili da formiramo novo privredno preduzeće“, naglasio je Petković.

On je naglasio da u bankama Poštanske štedionice radi ukupno 89 osoba.

Petković je ocijenio da je Bisljimi odbio sve predloge, jer je čekao trenutak kada će se završiti sastanak komiteta ministara u Savjetu Evrope kako bi Priština krenula sa gašenjem srpskih institucija – u ovom slučaju banke Poštanske štedionice, trezora banke Poštanske štedionice i Pošta Srbije.

„Jasno vam je da taj čovek ne želi dijalog, ne želi rješenje, on samo želi da projera srpski narod sa prostora Kosova i Metohije“, naglasio je Petković.