Poljoprivredno gazdinstvo Kušljević iz sela Lađane kod Pljevalja

    4 meseca pre 1647 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA

U selu Lađane na petnestak kilometara od Pljevalja nalazi se poljoprivredno domaćinstvo Duška i Milojke Kušljević. Selo se nalazi na 1050 metara nadmorske visine i pogodno je za proizvodnju organske hrane u zemljoradnji,stočarstvu,pčelarstvu i voćarstvu.

foto:rtcg.me

Ovo poljoprivredno domaćinstvo se dodatno bavi i pčelarstvom.Pored proizvodne mlječnih proizvoda,kajmaka i sira, proizvode praktično sve povrtlarske proizvode,proizvodnju žitarica i voća za svoje potrebe i prodaju na pljevaljskoj pijaci.

foto :rtcg.me

Najveći problem nedostatka vode na ovom prostoru premostili su dovođenjem vode sa planine, prema Ljubišnji, desetak kilometara udaljenosti.Problem kao i u većini seoskih domaćinstava predstavlja putna infrastruktura posebno u zimskom periodu.

Govedarstvo im prestavlja osnov poljoprivredne proizvodnje.Posjeduju 9 rasnih grla krupne stoke uvezene iz Austrije.Takođe se bave svinjarstvom i živinarstvom.Mlijeko se prerađuje i proizvodi sir,kajmak,obrani sir,kisjelo mlijeko i nešto mlijeka koje prodaju pazarnim danima na pijaci ili po porudzbini u Pljevljima.Proizvode i surutku kao dio hrane za svinje uz ishranu domaćim žitaricama.

Ovo seosko domaćinstvo proizvodi na prostoru od 1-2 hektara oko 6 tona žitarica.Na obradjenoj površini vrtova od oko pedesetak ari ,proizvode oko 5-7 tona krompira i sve ostale povrtlarske kulture.Posjeduju i livade koje kose za ishranu stoke.Bave se i ljekobiljem sa djecom i roditeljima.

Posjeduju u voćnjaku od 150 – 200 stabala šljiva sa kojih uberu 2-3 tone šljive,a posjeduju i nešto stabala jabuke.

Kao đubrivo za obradive površine koriste isključivo stajsko đubrivo i proizvode organsku hranu iako ne posjeduju sertifikat.Posjećuju sajmove i koriste svaku priliku da se edukuju.

Zarada je zadovoljavajuća i pokriva vlastite potrebe i školovanje djece.Mnogo toga zavisi i od vremenskih prilika.

Što se tiče pomoći od države dobili su za pola godine premije za preradu na gazdinstvima za 8 litara po grlu prerađenog mlijeka, što predstavlja samo trećinu one količine mlijeka koja daju njihova grla.Smatraju da bi te premije trebale biti veće,posebno za domaćinstva u planinskim krajevima.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13885 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8055 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7235 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6796 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6600 pregleda
%d bloggers like this: