Položen kamen temeljac za hram na Žabljaku

    11 meseci pre 1624 pregleda Izvor: rtcg.me

Na Žabljaku je položen kamen temeljac za Hram Svetog Save.

Polaganju kamena temeljca prisustvuju predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević, lider Radničke partije Maksim Vučinić, predsjednik SNP-a Vladimir Joković, predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković, predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić, predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić i šef tamošnje Skupštine Ivan Otović.

Osvećenje će obaviti Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i Episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa više episkopa i sveštenstvom.

Podsjetimo, prošle godine u avgustu odbornici Skupštine opštine Žabljak jednoglasno su donijeli odluku da se Eparhiji i CO Žabljak, bez naknade ustupi 600 kvadratnih metara placa za izgradnju sabornog hrama.

Žabljački paroh otac Milivoje Jovović kazao je tada da su Žabljačani i pored raznih podjela, svjedočili jednom “čudu Božijem“ koje se desilo u ovom gradu.

Žabljačani su dokupili još 600 kvadratnih metara, tako da su 1200 kvadrata zemlje preveli na CO Žabljak, odnosno Eparhiju budimljansko-nikšićku.

“Plac na kojem će biti sagrađen saborni hram nalazi se u centru Žabljaka, na mjestu gdje se sada nalazi parkić i dječije igralište”, kazao je tada otac Milivoje za Radio Svetigora.