Položen vijenac na spomenik žrtvama genocida u Srebrenici: „Crna Gora 11. jul mora uvrstiti u kalendar značajnih datuma“

    1 godina pre 365 pregleda

Funkcioneri Socijaldemokratske parije Crne Gore položili su jutros vijenac na spomenik na Pobrežju u znak sjećanja na stradale žrtve u Srebrenici u julu 1995. godine. Vijenac je položen na mjestu gdje je prije osam godina sagrađen spomenik za žrtve ratova 1991-2001. na prostoru bivše Jugoslavije.

Nova predsjednica SDP Draginja Vuksanović, zajedno sa Rankom Krivokapićem i Rifatom Rastoderom, položila je vijenac na spomenik žrtvama jugoslovenskih ratova. U obilježavanju ovog datuma, njima se pridružilo i stotinak građana.

Bivši predsjednik SDP Ranko Krivokapić kazao je da Crna Gora ima tu hrabrost da ovaj spomenik posveti svim žrtvama jugoslovenskih ratova.

Naravno kako vrijeme prolazi velika ideja Jugoslavije se vraća uprkos svim šofinizmima i nacionilizma koji su pokušali da je ugase. Ta ideja će živjeti ako slovenski i južnoslovenski narodi misle da imaju svoj politički integritet i politički prosperitet. U drugoj formi i drugim oblicima saradnje ali svakako sa punom sviješću o zločinima. Kao što se posle prvog svjetskog rata digla ta ideja sa sviješću o zločinima, zvjerstvima i kvislinzima, tako i sada čekamo da do kraja se desi to što mora da se desi. Osuda zločina i da ratni lideri, saučesnici u tim zločnima, siđu sa političke scene. Mi imamo paradoks da su u mnogim zemljama bivše Jugoslavije upravo da su ti strvinari na vlasti. Ta se promjena mora desiti da bi se desila reintegracija prostora i da bi se desilo to što je bitno, integracija na zdravoj južnoslovenskoj ideji„, rekao je Krivokapić.

Prema riječima funkcionera SDP Rifata Rastodera, 11. jul je postao ne samo datum genocina nad 8.000 srebrničkih civila nego datum za čitavu jednu jugoslovensku tragediju koja se dogodila u periodu od 1991. do 2001. godine.

Posljedice te tragedije i dan danas živimo. Uptravo što se među stotinama hiljada žrtava te tragedije nalazi i i više stotina stradalih crnogorskih građana mi nastavljamo da obilježavamo ovaj dan u uvjerenju da bi sramota bilo i u civilizacijska i ovdašnja tradicionalna, zaboraviti na žrtve. Ovoga puta kao što ste mogli zapaziti činimo to samo u svoje ime i ime prijatelja jer tradicionalni organizator ovih događaja, Forum Bošnjaka Crne Gore, nije dobio podršku za širu organizaciju zbog toga što doživljavamo svojevrsnu opstrukciju ovih manifestacija„, rekao je Rastoder. 

Forum, dodaje on, više nema želju da nadomješćuje ulogu i obvezu nadležnih državnih institucija.

Nadležni do sad ništa nijesu učinili da se ovaj dan zvanično obilježava. Dakle, zbog toga, apel da se 11. jul uvrsti u kalendar značajnih datuma. U protivnom zaista ima sumnji da je riječ o klasičnoj opstrukciji i svojevrsnoj blamaži Crne Gore. Činjenica je da nešto hoćemo, a u suštini nećemo i ne radimo. Verbalno smo uradili jedan veliki iskorak, a sada se blamramo jer ne želimo da to i trajno učinimo, zarad Crne Gore i budućnsoti, da se ne dodjele slična zlodjela„, zaključio je Rastoder.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6795 pregleda