Pomor ribe krivično djelo, a ne prekršaj

    3 godine pre 715 pregleda Izvor: RTCG
Savez sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore predlaže resornim ministarstvima da pokrenu inicijativu za revitalizaciju vodotoka Vezišnice i Ćehotine, nakon pomora ribe i zagađenja koje je prouzrokovala TE Pljevlja. Smatraju i da u tom slučaju nije samo riječ o prekršaju već o krivičnog djela protiv životne sredine.

Iz Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore poručuju da je EPCG na Vezišnici i Ćehotini učinila ekocid nad vodnim ekosistemom kojeg posebno karakteriše bogat autohtoni riblji fond.

“Da li je realno i moguće, da su sistemi za odvod otpodnih voda direktno uključeni u ribolovne vode, posebno ako se zna hemijski sastav otpada i kakav negativni uticaj isiti može pričiniti životnoj sredini, a posebno vodnom ekosistemu, koji je veoma osjetljiv na svaku negativnu promjenu”, poručuju iz Saveza.

Savez je, kako poručuju, zahvalan Ministarstvu poljoprivrede i inspekciji na brzoj reakciji.

“Mišljenja smo, da poljoprivredni inspektor u saradnji sa resornim ministarstvima trebaju sagledati sve činjenice koje su izazvale pomor riba i uništenje jednog veoma bitnog vodnog sistema, te sagledati pričinjenu štetu životnoj sredini i sportsko ribolovnom klubu „Lipjen“ iz Pljevalja kao korisniku ribljeg fonda, razmisliti da li treba slučaj okarakterisati kao prekršaj ili krivično djelo”, poručuju iz Saveza.

Kažu da se ne smiju zanemariti i prikriti brojni elementi bića krivičnog djela protiv životne sredine, kojih je, kako navode, u ovom slučaju bilo.

Iz Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore poručuju i da je šteta koja je ovim postupkom pričinjena korisniku ribljeg fonda SRK „Lipljen“ iz Pljevalja, neprocjenjiva i ne ogleda se samo u vrijednosti uginule ribe, već i u poslovanju kluba koji je sticao ili mogao sticati dobit po osnovi izdavanja dozvola za obavljanje sportsko rekrativnog ribolova.

“Potreban je višegodišnji period da bi se živi svijet vratio u Ćehotinu , a da pritom ne smije prijetiti opasnost i od najmanjeg zagađenja ili negativnog uticaja čovjeka, te stoga predlažili bi resornim ministarstvima da pokrenu inicijative revitalizacije pogođenih vodotoka”, stoji u saopštenju Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20 . januar

19. januara 2022. 23:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32929 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14349 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13757 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13464 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12609 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12228 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11925 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11805 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10818 pregleda
%d bloggers like this: