Pomor ribe krivično djelo, a ne prekršaj

    2 godine pre 663 pregleda Izvor: RTCG
Savez sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore predlaže resornim ministarstvima da pokrenu inicijativu za revitalizaciju vodotoka Vezišnice i Ćehotine, nakon pomora ribe i zagađenja koje je prouzrokovala TE Pljevlja. Smatraju i da u tom slučaju nije samo riječ o prekršaju već o krivičnog djela protiv životne sredine.

Iz Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore poručuju da je EPCG na Vezišnici i Ćehotini učinila ekocid nad vodnim ekosistemom kojeg posebno karakteriše bogat autohtoni riblji fond.

“Da li je realno i moguće, da su sistemi za odvod otpodnih voda direktno uključeni u ribolovne vode, posebno ako se zna hemijski sastav otpada i kakav negativni uticaj isiti može pričiniti životnoj sredini, a posebno vodnom ekosistemu, koji je veoma osjetljiv na svaku negativnu promjenu”, poručuju iz Saveza.

Savez je, kako poručuju, zahvalan Ministarstvu poljoprivrede i inspekciji na brzoj reakciji.

“Mišljenja smo, da poljoprivredni inspektor u saradnji sa resornim ministarstvima trebaju sagledati sve činjenice koje su izazvale pomor riba i uništenje jednog veoma bitnog vodnog sistema, te sagledati pričinjenu štetu životnoj sredini i sportsko ribolovnom klubu „Lipjen“ iz Pljevalja kao korisniku ribljeg fonda, razmisliti da li treba slučaj okarakterisati kao prekršaj ili krivično djelo”, poručuju iz Saveza.

Kažu da se ne smiju zanemariti i prikriti brojni elementi bića krivičnog djela protiv životne sredine, kojih je, kako navode, u ovom slučaju bilo.

Iz Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore poručuju i da je šteta koja je ovim postupkom pričinjena korisniku ribljeg fonda SRK „Lipljen“ iz Pljevalja, neprocjenjiva i ne ogleda se samo u vrijednosti uginule ribe, već i u poslovanju kluba koji je sticao ili mogao sticati dobit po osnovi izdavanja dozvola za obavljanje sportsko rekrativnog ribolova.

“Potreban je višegodišnji period da bi se živi svijet vratio u Ćehotinu , a da pritom ne smije prijetiti opasnost i od najmanjeg zagađenja ili negativnog uticaja čovjeka, te stoga predlažili bi resornim ministarstvima da pokrenu inicijative revitalizacije pogođenih vodotoka”, stoji u saopštenju Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore.

Najnovije vijesti

CEDIS: Milionski projekti u Podgorici

23. septembra 2021. 15:10

Sjutra predstavljanje novih mjera

23. septembra 2021. 12:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26243 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11657 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10895 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10270 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9466 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8967 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8570 pregleda

Dječak se samo prekrstio i skočio

19. avgusta 2021. 8549 pregleda
%d bloggers like this: