Pomor ribe nisu prijavili policiji kako bi sakrili krivce

    11 mjeseci pre 387 pregleda Izvor: Dan

SAVJET ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE OCIJENIO DA SU NADLEŽNI POČINILI NIZ PROPUSTA U ISTRAZI O INCIDENTU U ĆEHOTINI

Savjet za građansku kontrolu rada policije je konstatovao da Centar bezbjednosti Pljevlja nije službeno informisan o incidentu u kojem je došlo do pomora enormnih količina ribe u rijeci Ćehotini. Na taj način, kako su zaključili u Savjetu, na čijem čelu se nalazi Aleksandar Zeković, može se zaključiti da su nadležni htjeli da prikriju događaj kako za to niko ne bi odgovarao, budući da do sada u sličnim slučajevima krivci nijesu traženi.

U izvještaju Savjeta o incidentu u Ćehotini navedene su i druge nepravilnosti, kao što su različiti iskazi sada već osumnjičenih lica, koja su prvi demantovala bilo kakvu odgovornost, tvrdeći da nije bilo izlivanja otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja, da bi kasnije odgovornost za to prebacivali na kolegu.

– Tamošnji policijski službenici za incident su saznali iz medija i na osnovu sopstvenih saznanja. Ta činjenica može da ukazuje na postojanje namjere određenih struktura koje su u vezi sa konkretnim primjerom ekološkog kriminala da prikriju opseg incidenta, računajući na dosadašnju praksu rješavanja sličnih događaja, ali i na nezainteresovanost policije da se bavi ovom sferom kriminala. Savjet je konstatovao da službenici CB Pljevlja nijesu bili suzdržani, već su pokazali proaktivan i profesionalan pristup kojim je efikasno riješen jedan ozbiljan ekološki incident – piše u rješenju Savjeta, koji je posebno pohvalio načelnika CB Pljevlja Dragana Slavulja, načelnika Stanice kriminalističke policije Đorđa Perovića i postupajućeg inspektora CB Pljevlja Tarika Ajanovića.

Nakon istražnih radnji koju su preduzeli samoinicijativno, CB Pljevlja je podnio krivičnu prijavu protiv četiri lica iz TE Pljevlja Elektroprivrede Crne Gore zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo zagađenje životne sredine i protiv dva lica u TE Pljevlja zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine.

– Načelnik CB Pljevlja je ovim povodom posebno napomenuo da su svi imenovani u početku negirali da je TE Pljevlja izvršila ispuštanje otpadnih voda, a kako se situacija razvijala, odgovornost za sve prebacivali su na njima nepoznato lice, odnosno na smjenskog inženjera D.R., uz napomenu da je on samovoljno izvršio ispuštanje otpadnih materija u rijeku Vezišnicu, pritoku rijeke Ćehotine – navodi se u izvještaju.

Policajci su tokom istrage uzeli izjavu od direktora TE Pljevlja, koji je naveo da ga je o incidentu obavijestio predsjednik SRK „Lipljan“ 5. jula 2019, u jutarnjim satima. Odmah nakon tog razgovora, kako je pojasnio, na lice mjesta uputio je menjera, koji je utvrdio da TE PV nije ispuštala otpadne materije, da se sporni ispusni ventil nalazi van kruga TE PV već 37 godina i da nije obezbijeđen ni fizički ni tehnički putem video-nadzora.

„Breznica“ ukazala na moguću korupciju

Lokalna ekološka nevladina organizacija ukazala je Savjetu i na moguće koruptivne radnje izvan policije, uz napomenu da su organizacije civilnog društva proteklih godina podnijele veliki broj krivičnih prijava zbog istih i sličnih ekoloških incidenata, čiji je ishod uglavnom nepoznat.

– NVO „Breznica“ prepoznala je ozbiljan napredak u odnosnu na dosadašnju policijsku praksu, a postupak načelnika CB Pljevlja ocijenila je kao pozitivan i savjestan, kao u starješinskom, tako i u građanskom smislu, jer je ovo prvi put da su procesuirani počinioci krivičnih djela iz oblasti životne sredine i zaštite prirode. Ova NVO je saopštila da je sličnih incidenata bilo i ranije, ali su zataškavani međusobnim poravnanjima TE PV i SRK „Lipljen“ – piše u izvještaju.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6055 pregleda