Popis sljedeće godine, očekujem pozitivno mišljenje EK

    2 sedmice pre 129 pregleda Izvor: rtcg.me

Premijer Zdravko Krivokapić očekuje da će sljedeće godine sigurno biti organizovan popis stanovništva.

Odgovarajući na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije Dragana Ivanovića tokom Premijerskog sata, Krivokapić je kazao da je Vlada jasno zacrtala u svom programu da će četvrti kvartal godine biti posvećen Zakonu o popisu.

„To znači da na taj način odgovaramo na programsku obavezu koja je definisana i na osnovu rada Uprave za statistiku (MONSTAT) i Ministarstva finansija i socijalnog staranja“, naglasio je Krivokapić, ocjenjujući da je javna rasprava o Nacrtu zakona o popisu mogla biti transparentnija.

„Samo jedna partija je učestvovala u elektronskom sagledavanju i primjedbama. Možda je to jedan nedostataka koji se može ispraviti, i kroz dio koji dođe u Skupštinu, na bazi amandmana i sugestija koje ćete kao poslanici predložiti“, naveo je predsjednik Vlade.

On je kazao da očekuje pozitivno mišljenje iz Brisela.

„Najvažnije je da je Nacrt zakona o Popisu otišao ka Evropskoj komisiji i najznačajnija je tabela o usklađenosti. Po svim saznanjima koja imamo, vrlo brzo će biti završen njihov dio, pri čemu ne očekujemo da će biti nekih suštinskih primjedbi, tako da bi već nakon toga, na prvoj sljedećoj sjednici Vlade taj predlog bio i usvojen, a onda distribuiran Skupštini kako bi ona u svojoj proceduri uradila sve što treba“, rekao je Krivokapić.

Najavio je da će na sjutrašnoj sjednici Vlade biti Predlog zakona o teritorijalnoj podijeljenosti koji je preduslov za popis.

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović pitao je koje aktivnosti Vlada planira kako bi se riješili problemi političke, institucionalne, ekonomske, zdravstvene i bezbjednosne krize.

“Šta konkretno planirate da uradite da biste odblokirali pregovarački proces sa Evropskom unijom”, upitao je Šehović.

Naveo je da je Krivokapić na velika vrata uveo teokratiju i dodao da umjesto ekspertske i multietničke vlade, “suočeni smo sa gotovo jednonacionalnim sastavom ministara”.

On je kazao da zahvaljući Krivokapiću i Vladi koju predvodi, Crna Gora se nalazi u najvećoj političkoj i insitucionalnoj krizi od uvođenja višestranačja.

Krivokapić je odgovorio da će Crna Gora ove godine imati najveći ekonomski rast.

“Možda najveći i u Evropi od 12,4 odsto. A vjerujte da će biti blisko 14 odsto”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da su u zdravstvu zatekli nula vakcina i ogroman broj zaraženih.

Krivokapić se ukazaoi i na krivične prijave koje su podnijete za vrijeme dosadašnjeg rada Vlade i pomenuo aferu šljunak, navodeći da se sve to dešavalo i za mandata prošle vlasti, u kojoj je Šehović participirao.

“Sloboda se desila, to što je neko predstavlja kao vi, to je pogrešna intepretacija”, ocijenio je Krivokapić.

Predstavnik Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije Danijel Živković pitao je Krivokapića „šta ga podstiče da uzurpira mjesto predsjednika Vlade, koje mu više ne pripada“.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje, rekao da Živković ima grešku koja je sistemska i nasljedna.

“Vi ne vidite nijednog trenutka ništa više od jednog faraona koji svijetli i uzurpirao je čitavu Crnu Goru, tako što je uveo tajkune, rasprodao imovinu, privatizovao preduzeća”, kazao je Krivokapić.

On je upitao šta je s Pandorinom kutijom u kojoj su učestvovali i ministri i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Krivokapić je dodao da su u DPS-u mislili su da će se ponovo desiti politička korupcija, ali, kako je kazao, desio se narod.

On je upitao zbog čega nije rasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića i zašto svaki napad na novinare nije rasvijetljen.

Kako je kazao, to je ono što je očekivao narod.

Krivokapić je istakao da žele da preokrenu Crnu Goru, da ne budu bitni političari i njihove harizmatične vođe, već program koji neko realizuje.

„Ako imate nešto protiv Programa, zašto to ne kažete. Zašto vi niste napravili takve poteze, ko vam je branio“, upitao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, razlog je vrlo jednostavan, zato što se vode tim da „što živite više u siromaštvu, možemo bolje upravljati sa vama“.

“Iz ove Vlade niko nije ušao u bilo kakvu korupciju, možete nas staviti na bilo koji skener”, poručio je Krivokapić.

Šef kluba „Crno na bijelo“ Miloš Konatar pitao je šta Vlada uradila po pitanju pravde, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i na vraćanju nade građanima da će Crna Gora biti pravedna, socijalno odgovorna država jakih institucija i vladavine prava.

On je rekao da su građani u proteklih 30 godina trpjeli nepravdu.

“Naša je obaveza da im vratimo pravdu, džaba nam sav ekonomski prosperitet, investicije, putevi, ako to što budemo gradili, budemo gradili na nepravdi”, ocijenio je Konatar.

Krivokapić je rekao da formiranje Tužilačkog savjeta najznačajnija činjenica.

“Nama treba što prije Laura ili Sinjor nedodirljivi koji će da krene u obračun sa svima onima koji su Crnu Goru doveli u ovakvo stanje”, kazao je Krivokapić.

Prema nejgovim riječima, nigdje nema prostora sa manjim brojem ljudi, a više kriminalnih grupa koje su međunarodno poznate.

Krivokapić je kazao da su korupcija i veze sa političarima sa kriminalnim grupama, ono što je isporučilo rezultate, jer je, kako je dodao, aktuelna Vlada rekla da nema tolerancije na korupciju.

Krivokapić je kazao da je šverc cigareta bio jedan od ključnih “domaćih zanata”.

Govoreći o zapljeni skoro tone i po kokaina, Krivokapić je rekao da je to najveća količina zaplijenjenih narkotika na Balkanu.

“Ovo je bila akcija međunarodnog karaktera i dala izuzetan rezulatat, i zato je bezbjednost pojedinih članova Vlade dovedena na najveći stepen rizika”, naveo je Krivokapić.

On je pozvao poslanike da ako žele da Crna Gora bude drugačija, da se dogovore oko izbora tužioca koji je, kako je kazao, mjera borbe koja predstoji.

“Poglavlja 23 i 24 nećemo zatvoriti ako ne budemo mnogo agilniji”, naveo je Krivokapić.

Predstavnica Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno, Draginja Vuksanović Stanković, pitala je Krivokapića da li namjerava da premijersku funkciju i dalje obavlja kao vjernik jedne vjerske zajednice, urušavajući sekularni karakter zemlje.

“Kada će Vlada prestati da opstruira rad Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) i ima neadekvatan odnos prema crnogorskoj dijaspori”, navodi se u pitanju Vuksanović Stanković.

Krivokapić je kazao da nikada i niko u Vladi nije prebrojavao krvna zrnca.

“Niko nikada nije gledao ko gdje ide i u koju crkvu ulazi, to je pravo slobode svakog pojedinca”, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da ne zna o kakvom se prosrpskom svijetu radi, da zna kako je FCJK formiran, ali da ne želi u to da ulazi.

Kako je dodao, Vlada nije ukinula taj fakultet i nije mu osporila bilo kakvo pravo, osim u dijelu troškova koji ne pripadaju fakultetu.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 30994 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 13229 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12588 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 12096 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12053 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11377 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10768 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10637 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9131 pregleda
%d bloggers like this: