Popović: Biće uloženo oko 140 miliona eura na izgradnji skijališta i razvoju turizma

    4 sedmice pre 255 pregleda Izvor: kolektiv.me

Obavještavamo javnost da će Skijališta Crne Gore u nedelju, 27.09.2020.godine, na ski centru Kolašin 1600 završiti ljetnju turističku sezonu, saopštio je izvršni direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović.

Polazeći od svih faktora izazvanih pandemijom Covid 19 virusa Skijališta Crne Gore su, kako ističe, ovogodišnju ljetnju turističku ponudu u potpunosti prilagodila domaćim turistima, uz plasiranje prethodno planirane proširene ponude sa outdoor aktivnostima.

“Na ski centru Kolašin 1600 tokom ljetnje turističke sezone 2020 u ponudi su bile: usluge u café baru i restoranu Troglava 5*, usluge dječije igraonice Bambi, kao i usluge vožnje žičarom u svrhu panoramskog razgledanja planine. Ponuda je bila proširena i sa outdoor aktivnostima kao što su: planinarenje, jeep safari, quad safari, biciklističke ture i kampovanje. U periodu od 01.07.2020. do 01.09.2020. godine za sve turiste koji su boravili u Kolašinu obezbijeđen je Shuttle bus od Kolašina do ski centra Kolašin 1600 i povratno. Takođe, u tom periodu Skijališta Crne Gore su u ponudi imala i organizovani izlet iz Podgorice do ski centra Kolašin 1600 i povratno pod vrlo povoljnim uslovima. Ljetnja sezona je zvanično otvorena 13.06.2020.godine, a do sada je prodato ukupno 5979 karata za usluge panoramske vožnje žičarom. Cijene usluga su u toku ljetnje sezone bile snižene do 60%. Počev od 01.10.2020.godine Skijališta Crne Gore radiće na pripremi zimske turističke sezone 2020/21, a u daljem tekstu daćemo kratak osvrt i pregled investicionih projekata na unapređenju infrastrukture i razvoja skijališta u Crnoj Gori. Naime, kompletan projekat izgradnje skijališta u Crnoj Gori sprovodi Vlada Crne Gore u skladu sa Zakonom o Budžetu, odnosno dijelu koji se odnosi na Kapitalni Budžet posredstvom Uprave javnih radova u skladu sa PPPN za Bjelasicu i Komove, Durmitorsko područje, te u skladu sa LSL za Hajlu i Štedim, Zakonom o regionalnom razvoju i Strategijom regionalnog razvoja”, istakao je Popović.

U skladu sa planskom dokumentacijom, do i zaključno sa 2022.godinom, biće uloženo oko 140 miliona eura na izgradnji skijališta i razvoju turizma u ovom infrastrukturnom smislu od čega je trenutno zaključeno više od 100 miliona eura ugovora.

Izgradnja svih novih ski centara planirana je kroz dvije faze.

“Prva faza obuhvata radove na izgradnji putne infrastrukture sa parkingom, bazne stanice (izgradnja objekata sa pratećim sadržajima), primarne elektro energetske mreže, šestosjedne žičare, hidrotehničke i telekomunikacione infrastrukture, pratećih ski staza uz žičaru i nabavka neophodne mehanizacije i opreme. Druga faza obuhvata radove za osnježavanje staza (izgradnja akumulacionih jezera, nužne infrastrukture i sistema za osnježavanje ski staza). Realizacijom cjelokupnog projekta obezbijediće se maksimalni uslovi za nesmetano funkcionisanje ski centra da se u neočekivanim vremenskim uslovima u zimskim mjesecima, kakav je slučaj bio prethodne godine svuda u svijetu, obezbijedi funkcionisanje ski centara u punom ili ograničenom kapacitetu”.

Popović ističe da je 16. februara 2019.godine Vlada Crne Gore poslije 30 godina otvorila novi ski centar u Crnoj Gori, ski centar Kolašin 1600, koji predstavlja prekretnicu i okosnicu razvoja Sjevernog regiona Crne Gore.

Ski centar Kolašin 1600 je izgrađen po najsavremenijim međunarodnim standardima.

“U okviru prve faze izgradnje ski centra izgrađen je pristupni put dužine 2.3 km, parking za dnevne skijaše kapaciteta 200 vozila, objekat bazne stanice u koji su smješteni caffe bar i restoran Troglava 5*, skijašnica, ambulanta, ekonomske prostorije, javni toaleti, garaže za radne mašine. Instalirana je i najmodernija šestosjedna isklopiva žičara otvorenog tipa sa 4.5 km skijaških staza. Tokom 2019. i 2020.godine nastavljeni su radovi na proširenju kapaciteta ski centra Kolašin 1600 pri čemu je izgrađeno dodatnih 6 km skijaških staza uz postojeću žičaru “K8”. U toku su radovi i na izgradnji dodatnih 10 km skijaških staza kojima će se objediniti i uvezati ski centri Kolašin 1600 i Kolašin 1450, a na toj lokaciji biće instalirana još jedna šestosjedna isklopiva žičara otvorenog tipa “K7”. Objedinjeni ski centri, a u odnosu na postojeću skijašku infrastrukturu ski centra Kolašin 1450, raspolagaće sa cca 45 km skijaških staza, čime će ski centar na području Kolašina biti jedan od najkonkurentnijih ski centara u regionu. Takođe, na lokalitetu ski centra zaključen je ugovor za izgradnju prve faze garaže za putnička vozila i autobuse, koja će biti u vlasništvu Skijališta Crne Gore, a koja će se sastojati od četiri etaže bruto površine 22933 m2. Garaža će imati 420 zatvorenih parking mjesta, 196 otvorenih parking mjesta, kao i 20 mjesta za autobuse”, kaže izvršni direktor Skijališta.

Foto – Realni prikaz glavne staze uz žičaru K7 kojom će se uvezati ski centri Kolašin 1600 i 1450

Izvor: Izvođač radova

Foto – Realni prikaz glavne staze uz žičaru K7 kojom će se uvezati ski centri Kolašin 1600 i 1450

Izvor: Izvođač radova

U okviru prve faze realizacije projekata skijališta izvode se radovi i na području opština Mojkovac i Bijelo Polje, odnosno ski centri Žarski za čiju izgradnju je do sada zaključeno više od 16 miliona eura ugovora, a procijenjena vrijednost izgradnje ski centra iznosi cca 27 miliona eura, i Cmiljača za čiju izgradnju je do sada zaključeno cca 17.5 miliona eura ugovora, sa tendencijom uvezivanja ta dva ski centra koji će imati oko 35 km skijaških staza.

“Takođe, u okviru prve faze realizacije projekta izvode se radovi i na ski centru Hajla i Štedim za čiju izgradnju je do sada zaključeno cca 13 miliona eura ugovora, a procijenjena vrijednost izgradnje ski centra iznosi 18 miliona eura, dok je na području opštine Žabljak, za rekonstrukciju i dogradnju ski centra zaključeno cca 15.5 miliona eura ugovora, pri čemu je dio investicija privremeno obustavljen do usvajanja izmjena i dopuna PPPN za Durmitorsko područje. Svi ski centri će biti izgradjeni u skladu sa najsavremenijim medjunarodnim standardima, sa najsavremenijom infrastrukturom proizvedenom od strane najrenomiranijih svjetskih proizvođača”.

Foto – Realni prikaz eksterijera žičare Z7 ski centar Cmiljača

Izvor: Izvođač radova

Foto – Realni prikaz eksterijera ski centra Hajla i Štedim

Izvor: Izvođač radova

Sa realizacijom izgradnje najvećeg investicionog projekta u istoriji Crne Gore, prve dionice autoputa Podgorica – Mateševo, Kolašin će, naglašava Popović, postati predgrađe Podgorice, a obzirom na činjenicu da će biti udaljen svega na 30 minuta od Glavnog Grada. Na prioritetnu dionicu autoputa nadovezuje se i putna infrastruktura Mateševo – Kolašin – Ski centar – Lubnice – Berane vrijednosti 34,7 miliona eura čija je realizacija u toku.

“Na taj način Bjelasica će se otvoriti sa svih strana i znatno obezbijediti dostupnost ski centara čija je izgradnja u toku. Gradovi Andrijevica, Berane, Rožaje, Plav i Gusinje približiće se za 40 kilometara Glavnom Gradu Podgorici pri čemu će, a u odnosu na udaljenost ski centra Kolašin 1600, i ti gradovi moći će da prodaju usluge skijanja. Takođe, do svih ski centara, odnosno do Žarskog, Cmiljače, Hajle i Savinog kuka, radi se nova putna, vodovodna i elektroenergetska infrastruktura. Cijeneći opravdanost ovog projekta, osnivanja Skijališta Crne Gore i ostvarenja ciljeva Vlade Crne Gore, ukazujemo da će se konačnom realizacijom navedenih projekata nesumnjivo ostvariti kako direktni tako i indirektni finansijski i ostali benefiti, što se potvrđuje i započetom izgradnjom više hotelskih i drugih tipova smještajnih kapaciteta, konkretno u opštini Kolašin čija je realizacija direktna posljedica okančanja realizacije prve faze izgradnje ski centra Kolašin 1600”, istakao je Popović.

Foto – 3D vizuelizacija (renderi) objekta A – „Westin Kolašin Resort“

Izvor: Investitor

Foto – 3D vizuelizacija (renderi) objekta F – Hotel “Bjelasica 1450”

Izvor: Investitor

Konačno, u skladu sa cjelokupnim konceptom razvoja skijališta u Crnoj Gori, Skijališta Crne Gore imaće cjelogodišnju svrsishodnost usljed čega će se zimi akcenat biti stavljen na razvoj zimskih aktivnosti i sportova, prilikom čega će biti zadovoljeni svi kriterijumi i standardi za organizaciju državnih, regionalnih, evropskih i svjetskih takmičenja, dok će ljeti akcenat biti stavljen na razvoj aktivnog turizma sa posebnim akcentom na planinski biciklizam sa ciljem organizovanja svih vrsta takmičenja.

“Vizija Vlade Crne Gore je da kompletna ponuda bude unaprijeđena sa pratećim zimskim i ljetnjim sadržajima za sport i rekreaciju, kao i uslugama hotelskih sadržaja. Veliku prednost u pozicioniranju na međunarodnom tržištu turizma obezbijediće i sama udaljenost ski rizorta od Glavnog grada Crne Gore – Podgorice koji će se tretirati kao šoping zona i kao centar organizacije večernjih aktivnosti i noćnog života, a koji će biti udaljen svega tridesetak minuta od ski rizorta u Kolašinu. Takođe, od prioritetnog značaja će biti i udaljenost ski rizorta od aerodroma u Podgorici čime će se omogućiti dostupnost svim turistima koji budu koristili vazdušni saobraćaj. Prije širenja pandemije Covid-19 virusa Aerodromi Crne Gore su imali konekciju sa 35 destinacija širom Evrope, dok je taj broj danas značajno umanjen zbog preduzimanja mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje pandemije Covid-19 virusa. Po okončanju pandemije, nesumnjivo će se obnoviti redovne avio linije sa tedencijom povećanja broja destinacija usljed prilagođavanja potreba Skijalištima Crne Gore prilikom pozicioniranja na međunarodnim tržištima u razvoju kako zimskog tako i ljetnjeg planinskog turizma, pri čemu će ova investicija Vlade Crne Gore ostvariti željeni cilj da se Crna Gora pozicionira kao cjelogodišnja svjetska turistička destinacija”, zaključio je izvršni direktor Skijališta Miloš Popović.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6780 pregleda