Popović Petrić: Odluka o protestu izabranih doktora u nedjelju

    10 meseci pre 311 pregleda Izvor: RTCG
foto: RTCG

Glavni odbor Sindikata izabranih doktora će na Kongresu koji će biti održan u nedjelju odlučiti da li će biti održan protest koji je ranije zakazan za 24. septembar, kazala je predsjednica Udruženja doktora opšte i porodične medicine dr Natalija Popović Petrić. Ona je navela i da su blizu rješenja da, ako bude potrebe, u skladu sa zakonom bude organizovan i štrajk izabranih doktora.

Nezadovoljni odnosom nadležnih i time što, kako su kazali, iz Ministarstva zdravlja mjesecima ne odgovaraju na njihove zahtjeve izabrani doktori najavili su protest za 24. septembar. Protest je najavljen kako je saopšteno u slučaju da se ne formira nova vlada ili ako ostanu isti ljudi na čelu Ministarstva zdravlja.

Predsjednica Udruženja doktora opšte i porodične medicine dr Natalija Popović Petrić kazala je gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore da će odluke o protestu donijeti Glavni odbor Sindikata izabranih doktora. Na kongresu Sindikata koji će biti održan u nedjelju će se, kako je navela, odlučiti o daljim koracima.

„Inicijativa od strane predsjednika Sindikata postoji. Na Kongresu koji će biti održan 17. septembra će definitivno biti donijeta odluka o tome da li će ga biti ili ne jer mnogi od nas smatraju da smo mi na prethodna dva protesta koja smo proljetos organizovali izrazili naše nezadovoljstvo i ukazali na čemu insistiramo, da se sjedne za sto i razgovara o problemima koji se tiču rada na nivou primarne zdravstvene zaštite“, kazala je Popović Petrić.

Ona je kazala i da će javnost blagovremeno biti obaviještena o tome da li će definitivno biti protesta 24. septembra.

„Svi čekamo Kongres i tu će biti i na marginama kongresa sastanak Glavnog odbora koji će o tome detaljno da raspravi“, kazala je.

Na pitanje da li će biti organizovan štrajk Popović Petrić je kazala da su blizu rješenju da, ako bude potrebe, on bude organizovan u skladu sa zakonom.

„U zdravstvu su to vrlo oprezne stvari. Zakon se u svim tim procedurama mora poštovati. Radimo na tome da nađemo model i vjerovatno ćemo ga naći, blizu smo rješenju da sve bude zakonski da, ukoliko bude potrebe organizujemo štrajk. Radimo na tome“, kazala je Popović Petrić.

Govoreći o razlozima nezadvoljstva izabranih doktora Popović Petrić je ocijenila da je reforma zdravstvene zaštite dobro zamišljena i podsjetil ada je istraživanje pokazalo da je reforma dala dobre rezultate. U godinama koje su uslijedile, kako je dodala, izabrani ljekari su zatrpani ogromnom administracijom pa je, kako je dodala, trpjela svakodnevna organizacija rada kao i kvalitet rada izabranih doktora u ambulanti.

„To je kulminiralo zadnjih godinu dana kada su donešene dvije odluke. Prva se tiče ukidanja strukturiranog načina plaćanja izabranim ljekarima. Druga je odluka Fonda koja je govorila o izmjeni pravilnika gdje svaki izabrani ljekar treba da ima 2000 pacijenata bez obzira na njegove godine. To je u mnogome poremetilo kvalitet rada“, objasnila je Popović Petrić.

Ona je navela da je samo ukidanje strukturiranog načina plaćanja (plaćanje po učinku) dovelo do demotivacije ljekara. Ukidanjem ta dva indikatora, kako je dodala, izabrani ljekari imaju fiksne plate bez obzira na to koliko rade.

„Kvalitet pružanja zdravstvene usluge u ambulantama u Domovima zdravlja razlikuje se od ljekara do ljekara. Ne radimo svi isto. Reforma je prepoznavala ljekara koji se više trudi. Sada kada su plate svima iste naša motivacija je umanjena“, kazala je Popović Petrić.

Specijalistkinja porodične medicine u Domu zdravlja Nikšić dr Milena Lalatović ukazala je na opterećenost izabranih doktora u toj opštini. Ona je kazala da bi 19 ljekara u Domu zdravlja Nikšić trebalo da zbrinjava 38.000 pacijenata.

„Te brojke govore o stepenu naše preopterećenosti na svakodnevnom nivou“, kazala je lalatović i objasnila da 19 ljekara zbrinjava i pacijente iz Plužina i Šavnika a tu su i područne ambulante.

„19 ljekara morae pokriti i područne jedinice i zdravstvene stance Šavnik i Plužine“, istakla je.

U Domu zdravlja u Nikšiću, kaže, bude tri do četiri ljekara u smjeni pa ukazuje da u takvim uslovima nije lako organizovati proces rada.

„Kvalitet zdravstvene zaštite nije upitan možda jeste duže čekanje. Pacijenti budu adekvatno zbrinuti u medicinskom smislu“, kazala je Lalatović.

Navela je i da se na pregled, da bi bio zakazan, u gradu čeka po nedjelju dana ali, kako je dodala, svaki pacijent s akutnim problemom bude pregledan istog dana.